Javni poziv za finansiranje projekta razvoja lokalne infrastrukture u Crnoj Gori, za koji Kraljevina Norveška izdvaja 250.000 evra kroz projekat „Norveška za vas – Srbija“, biće predstavljen u petak, 6. decembra 2019. godine u hotelu „Podgorica“ (ulica Svetlane Kane Radević) u Podgorici. Na ovoj informativnoj sesiji namijenjenoj predstavnicima lokalnih samouprava, govoriće savjetnik u ambasadi Kraljevine Norveške Ivan Kuzminović i pomoćnica generalnog sekretara za međunarodnu saradnju i evropske integracije Zajednice opština Crne Gore Vanja Starovlah.

Cilj ovog javnog poziva poboljšanju socijalne inkluzije unaprijeđenjem uslova života u nerazvijenim opštinama u Crnoj Gori kroz izgradnju, rekonstrukciju ili renoviranje javne infrastrukture. Među prioritetnim oblastima nalaze se upravljenje vodama i otpadom, energetska efikasnost u javnim objektima, objekti koji doprinose turističkim i privrednim potencijalima, kao i obrazovna, sportska i kulturna infrastruktura.

Projekat je podjeljen u dvije partije, a lokalne samouprave mogu da konkurišu samostalno, kao i u partnerstvu sa svojim institucijama ili drugim opštinama. Sve opštine kojima budu odobrena bespovratna sredstva, moraće da finansijski učestvuju u visini od 10 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Na sajtu projekta www.norveskazavas.me, nalaze s detaljni kriterijumi javnog poziva i dokumenta za podnošenje prijave.