Connect with us

Tehnologija

Lista zemalja koje imaju najbrži mobilni Internet u 2020. godini

Objavljeno

on

Prema mjerenju OpenSignal, obavljenom od 1. jula do 28. septembra ove godine u 15 zemalja, najbrži prosječni mobilni saobraćaj u novoj 5G mreži ima Saudijska Arabija (372,2 Mb/s) nakon čega slijedi Južna Koreja s prosječnom brzinom od (upload / download) 336,1 Mb/s. Ostale države u kojima je analizirana 5G mreža imaju niže brzine.

Saudijskoj Arabiji najveća je i razlika u mobilnom saobraćaju između 4G i 5G mreže. U Južnoj Koreji ta je razlika 5,6 puta veća u 5G nego u 4G mreži gdje je prosječna brzina 60,5 Mb/s. Prosječna brzina preuzimanja putem 5G mreže u u Saudijskoj Arabiji u odnosu na 4G mrežu bila je 11,9 puta veća, a u Južnoj Koreji je 5,6 puta brža od prosječne brzine preuzimanja u odnosu na 4G. Saudijska Arabija ima i najveću nacionalnu pokrivenost 5G mreže (37 posto) u posmatranim zemljama, slijedi Kuvajt (27,7 posto), Tajland (24,9 posto) i Hong Kong (22,9 posto).

Razlika u brzini preuzimanja 5G između svake zemlje uglavnom je zbog različite količine spektra koji se koristi za postavljanje 5G usluge. Tamo gdje operatori koriste približno 100 MHz spektra, korisnicima obično nude brže preuzimanje od onih operatora ograničenih na veličine 5 MHz od 40 MHz ili 50 MHz. Kvaliteta backhaul veza do svake 5G bazne stanice – način na koji je svaki ćelijski toranj povezan na glavnu mrežu – takođe utiče na stvarno iskustvo.

Poređenjem vremena provedenog u 5G mreži pokazalo se da ono varira između 34,9 posto u Kuvajtu do samo 5,2 posto u Velikoj Britaniji. Korisnici u SAD koji imaju najmanje brizne 5G mreže imaju dostupnost nove mreže u prosjeku 12,7 posto vremena. U Južnoj Koreji taj je prosjek 14,2 posto. Vrijeme provedeno u 4G mreži u posmatranim zemljama je od 70 do 95 posto vremena. (izvor podataka i grafikona opensignal.com)

                

  

(mrezahr)

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Tehnologija

Postavljen novi rekord u prenosu podataka putem optičkog kabla

Objavljeno

on

By

Technicians are installing optic fiber.

Danski naučnici su uspeli da prenesu podatke brzinom od neverovatnih 1,84 petabita u sekundi — skoro dvostruko više od globalnog internet saobraćaja u istom intervalu, prenosi Open Balkan Magazin.

To obara prethodni rekord za prenos podataka korišćenjem jednog izvora svetlosti i optičkog čipa od jednog petabita u sekundi. I da stavimo ovu količinu podataka u perspektivu, petabit je jednak milionu gigabita. Jedan gigabit, ili 1.000 megabita, je otprilike najveća brzina preuzimanja koju novac može da kupi za većinu domaćinstava.

1 gigabit (Gb) je jednak 125 megabajta (MB), tako da gigabitna mreža koja nudi brzinu od 1 Gbps može da prenese 125 megabajta podataka u sekundi.

Da bi postigli ovaj zadivljujući podvig, istraživači sa Tehničkog univerziteta Danske (DTU) i Tehnološkog univerziteta Chalmers su koristili prilagođeni optički čip koji može da koristi jedno infracrveno svetlo tako što ga deli na stotine različitih frekvencija koje su ravnomerno raspoređene. Zajedno su poznati kao frekventni češalj. Svaka frekvencija na češlju može diskretno da zadrži podatke modulacijom talasnih svojstava svetlosti, omogućavajući naučnicima da prenesu daleko više bitova od konvencionalnih metoda.

Ilustracija

Čip je tu

U studiji o radu objavljenoj u časopisu Nature Photonics, naučnici opisuju kako su preneli 1,84 petabita u sekundi „dummy“ podataka preko 7.8km optičkog vlakna dok su koristili 223 kanala talasne dužine u frekventnom češlju. Prema naučnicima, za prenos podataka takvim brzinama pomoću komercijalne opreme bilo bi potrebno preko hiljadu lasera. Za ovaj eksperiment, koji je koristio najsavremeniji čip, bio je potreban samo jedan.

„Ono što je posebno u vezi sa ovim čipom je to što proizvodi frekventni češalj sa idealnim karakteristikama za optičke komunikacije“, rekao je Viktor Tores Kompani, šef istraživačke grupe i profesor u Chalmersu, u saopštenju za javnost. „Ima veliku optičku snagu i pokriva širok propusni opseg unutar spektralnog regiona koji je interesantan za napredne optičke komunikacije.

Optičke mreže

Ilustracija, Optičke mreže

Skaliranje tehnologije

Koliko god da je nova brzina obaranja rekorda vrtoglavo brza, istraživači kažu da su tek počeli i veruju da su brzine do 100 petabita u sekundi moguće.

„Razlog za to je što je naše rešenje skalabilno“, objasnio je glavni autor studije i profesor DTU Leif Katsuo Oksenlove. „I u smislu stvaranja mnogih frekvencija i u smislu razdvajanja frekventnog češlja u mnogo prostornih kopija i zatim optičkog pojačavanja i korišćenja kao paralelnih izvora sa kojima možemo da prenosimo podatke.“

Iako su napori istraživača pokazali da je to moguće, još uvek treba dokazati da je to praktično. Ali Oksenlove veruje da rešenje njegovog tima može učiniti prenos podataka mnogo efikasnijim, ostavljajući na taj način „manji klimatski otisak“.

Nastavite čitanje

Tehnologija

CBF apeluje: Čuvajte se internet prevare

Objavljeno

on

By

Crnogorskom bezbjednosnom forumu se više građana Danilovgrada ali i Podgorice obratilo povodom prijema sumnjivih mejlova sa konotacijom sudskih poziva.

“Na više mejl adresa građana Danilovgrada i Podgorice je danas i u prethodnom periodu stigla pošta sa nazivom sudskog poziva i potpisom izvjesnog Dalibora Jurića. Naime, ovakvi maejlovi predstavljaju pokušaj internet prevare gdje se koristi ime osobe koja zaista postoji a najčešće se koriste imena lica koja obnašaju neku od funkcija kako bi prevara izgledala uvjerljivije, a u ovom slučaju je iskorišteno ime načelnika sektora međunarodne policijske saradnje Uprave kriminalističke policije Republike Hrvatske.

 

Koriste se zastrašujuće konotacije da je lice koje prima mejl osumnjičeno za krivična djela povezana sa seksualnim prestupništvom nakon čega prevarant pristupa finansijskom izrabljivanju žrtve. Crnogorski bezbjednosni forum je jutros podnio prijavu Odeljenju bezbjednosti Danilovgrad pod brojem 74-239/227744 koju potpisuje direktor CBF-a mr Mitar Radonjić, kako bi nadležni organi preduzeli jere i aktivnosti iz svoje nadležnosti. Ovim putem apelujemo na građane da se čuvaju internet prevara, da instaliraju provjerene antivirus programe, da sumnjive mejlove ne otvaraju i da svaki sličan slučaj prijave nadležnim organima.'”, stoji u saopštenju CBF-a.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije