Connect with us

Društvo

Lokalni izbori na Facebook-u: Konkretna rješenja, problemi, stavovi vođa…

Tri do sada potvrđene liste

Prema podacima koji su dostupni na sajtu Opštinske izborne komisije do sinoć je u Danilovgradu proglašeno ukupno tri liste. Listu je predalo još pokreta i političkih partija, no za očekivati je da će se većina učesnika izbora danas pojaviti u opštinskoj izbornoj komisiji i da će ista donijeti rješenja o proglašenju.  Da sada su potvrđene tri liste i u ovom članku ćemo pažnju adresirati na njihovu komunikaciju sa javnošću.

U proteklom periodu, koji se od proglašenja datuma izbora, može smatrati predizbornim, političke partije i pokreti bili su manje više aktivni na društvenim mrežama – koristeći ih kao kanal za komunikaciju i prenošenje svojih poruka potencijalnim i budućim glasačima.

Da svi imaju različit pristup komunikacije sa javnošću najbolje govore postovi objavljeni na društvenoj mreži Facebook.

“Državno nije i lokalno”

U aprilu mjesecu, kada su prvi put raspisani lokalni izbori dio političkih partija i pokreta počeo je sa svojim aktivnostima na društvenim mrežama. Iako su u pitanju lokalni izbori, po sadržaju na društvenoj mreži Facebook, kod većine partija,mogao bi se donijeti zaključak da se radi o parlamentarnim ili predsjedničkim izborima. Ovakav pristup je vjerujemo zaostao i ne vrijednuje potrebe lokalnog stanovništva, odnosno stanovnika opštine Danilovgrad.

Uzimajući period od aprila ove godine, kada su prvi put raspisani izbori – za mjesec jun, a kasnije odloženi za oktobar – najaktivniji na Facebook-u i Instagramu bio je Pokret “Preokret za Danilovgrad – Vuk Iković”.

Na Facebook-u “Preokreta” dijeljeni su najčešće video sadržaji i grafici sa problemima i rješenjima koje je potrebno riješiti odnosno implementirati u Danilovgradu.

Karakteristično je i da je sadržaj kreiran sa licima koja se i nalaze na listi Preokreta, a među kojima su naučnici, lokalni privrednici, profesori.

 

Za razliku od “Preokreta” druge dvije, do sada potvrđene liste, “Može Danilovgrad, može Crna Gora – Građanski pokret URA” i “SDP i Građani – svim srcem za Danilovgrad” imaju nešto drugačiji pristup.

Tako je na Facebook stranici Građanskog pokreta “URA” odnosno Danilovgradska URA najčešće dijeljen sadržaj sa matične Facebook stranice ove političke partije, linkovi iz medija gdje se vide izjave članova poput Dritana Abazovića, Miloša Konatara ali i članci sa kritikama DPS-a i njihovih funkcionera.

Što se tiče adresiranja lokalnih zbivanja i tema koje se odnose na opštinu Danilovgrad, na Facebook-u na stranici Danilovgradske URE možemo vidjeti par postova o predaji liste za lokalne izbore i predstavljanje ključnih lica koja se nalaze na listi. Postovi, kada pričamo o vrsti komunikacije sa građanima, imaju dizajnerske sličnosti sa kreativama koje dolaze sa državnog nivoa.

Kao i Danilovgradska URA i danilovgradski SDP, izuzev u par navrata, ne adresira lokalnu zbilju već svoj fokus drži na državni nivo i teme koje se tiču nacionalnih tema.

Na Facebook stranici je Portparolka OO SDP Danilovgrad Milica Đukanović uputila par kritika koje su vezane za lokalne teme, a tiču se putne infrastrukture i ženskog preduzetništva što se može pohvaliti jer su to upravo neki od gorućih problema u Danilovgradu.

Ostali postovi su se obično ticali tema sa nacionalnog nivoa, prateći izjave Ranka Krivokapića dok su kritike najčešće bile upućene ka članovima trenutne Vlade.

I danilovgradski SDP ima potvrđenu listu za lokalne izbore pa je tako javnost informisana i o predaji liste za izbore.

Podsjećanja radi Opštinska izborna komisija, kako se može vidjeti na njenom sajtu  i u članku koji smo jutros objavili do sada je proglasila tri liste. Listu je predalo još pokreta i političkih partija, no za očekivati je da će se većina učesnika izbora danas pojaviti u opštinskoj izbornoj komisiji i da će iste donijeti rješenja o proglašenju. Rok za predaju lista ističe večeras u ponoć.

Izbori u Danilovgradu su zakazani za 23. oktobar što ostavlja nešto manje od mjesec dana da putem društvenih mreža iskomuniciraju svoje poruke sa Danilovgrađanima. Prema informacijama koje imamo od naših čitalaca gotovo svi pokreti i partije sprovode terensku kampanju što će u mnogome i uticati na ishod lokalnih izbora – što se nas tiče očekujemo da buduća administracija adresira i rješava probleme stanovnika Danilovgrada za šta će biti i birani a kako bismo im u dijelu olakšali posao u nastavku rezultati ankete koju smo ranije sproveli.

Danilovgrad: Povjerenje u partije nisko, traže se osnovni uslovi za normalan život

 

Na portalu Volim Danilovgrad od proglašenja datuma novih izbora nisu objavljivani stavovi lokalnih odbora partija, a za korišćenje usluga političkog marketinga učesnici izbora mogu nam se obratiti na zvanični mejl portala [email protected], dok aktuelni cjenovnik, radi pune transparentnosti, mogu pogledati na sledećem linku.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Šest godina rada portala Volim Danilovgrad

Kancelarije portala Volim Danilovgrad

Portal Volim Danilovgrad prvu vijest objavio je u novembru 2017. godine, tačnije 28. novembra u 19:45h.

“Zahvaljući predanom i kontinuiranom radu, okupljanju mladih novinara i fotografa sa već stečenim iskustvom na raznim medijima, portal Volim Danilovgrad, prema ocjeni javnosti za kratko vrijeme ispunio je svoj primarni cilj – postati drugačiji; a postao je i omiljeno štivo u svijetu internet medija.

Pokazujući originalnost tokom ovih šest godina, radeći nezavisnoobjektivno i politički izolovano, a prije svega društveno angažovano, svakodnevno dobijamo sve veću podršku što za rezultat ima više od 200 000 čitanja na mjesečnom nivou.

Milan Mijajlović, Osnivač portala Volim Danilovgrad

Širok spektar vijesti iz Danilovgrada, njegove istorije, kulture i muzike ali i konkretnih aktivnosti na terenu, doveli su portal Volim Danilovgrad na sami vrh ljestvice lokalnih internet portala, koji pored domaćih, ima i pratioce širom globusa.”

U okviru portala Volim Danilovgrad funkcioniše i podsajt dgnet.volimdanilovgrad.me koji za cilj ima promociju turističkih ljepota opštine Danilovgrad.

Portal Volim Danilovgrad je do sada zabilježio preko sedam miliona čitanja većinom se fokusirajući na lokalnu zbilju.

Vijesti iz Spuža

U okviru portala Volim Danilovgrad kreirana je i posebna sekcija sa aktuelnostima iz Spuža kao još jedne istaknute urbane cjeline opštine Danilovgrad. Iako zanemaren od lokalnih institucija na portalu Volim Danilovgrad zavrijedio je posebnu pažnju kroz istaknutu kategoriju.

Lokalni mediji pružaju potrebne informacije i bave se temama relevantnim za zajednicu u kojoj rade. Pravo na informisanost jedno je od osnovnih ljudskih prava, a kroz svoj rad lokalni mediji upravo preuzimaju na sebe odgovornost da svojim sugrađanima obezbijede ostvarenje ovog prava.

Ono što mora da karakteriše kvalitetne lokalne medije jeste da su u službi građana i same zajednice, kao i da predstavljaju zaštitnike interesa i glasnogovornike stanovništva svoje zajednice pred svim nosiocima političkih i društvenih funkcija.

Iako se šest godina većina  rada bazira na volonterskoj osnovi i uz podršku par kompanija, Volim Danilovgrad očekuje blistava budućnost.

Zašto pratiti lokalne medije?

Iskomunicirajte svoju poruku direktno donosiocima odluka:

Donosioci odluka i kreatori politika na lokalnom nivou, prvo gledaju lokalne vijesti da bi utvrdili šta im je najvažnije.

Praćenjem i podrškom lokalnim novinskim publikacijama, bilo one štampane ili elektronske, oblikujete pitanja koja zanimaju i glasače i političare.

Pažnja nacionalnih novinskih publikacija:

Uz stalno aktuelni ciklus vijesti, teško je steći dovoljno pažnje da se  poruka uvijek proslijedi nacionalnim izvještačima. Dok se nacionalne publikacije prebacuju između različitih izdanja i tema, uglavnom pokrivajući širu sliku, lokalne novinske publikacije su u stanju da se udube dalje u priču i revidiraju  iznova problem ako je potrebno.

Pokrivenost lokalnih medija može se potom koristiti za privlačenje pažnje većih nacionalnih publikacija.

Održivost lokalnih medija. Često se dešava da lokalni privrednici u potpunosti ne razumiju značaj koje lokalni mediji imaju u predstavljanju njihove ponude, pa se obično odlučuju za marketinške kampanje u okviru društvenih mreža. Niska cijena ovakvih kampanja im omogućava manje budžete za marketing a poruka se dosta dobro distribuira. Ipak, ad blindness ili ti oglasno slijepilo procentualno raste pa se ova vrsta marketinških kampanja polako zamjenjuje zanimljivim video sadržajem ali i sve popularnijim native i content marketingom (ova vrsta oglašavanja je na zapadu prisutna jako dugo).

Kako bi opstali, lokalni mediji tj. oni koji isključivo pokrivaju lokalne teme, dolaze u situaciju da biraju: da li će se zadržati isključivo u okviru lokalnih tema i aktuelnosti; da li će svoje izvještavanje proširiti na širi region ili će početi primjenjivati click bait naslove i catchy teme kako bi popravili statistiku i privukli nove čitaoce – statistika je ono što prodaje oglasni prostor i dovodi do održivosti, unapređenja i dalje profesionalizacije lokalnih medija.

Ukoliko želite podržati naš rad, to možete učiniti donacijom na žiro račun NVO Volim Danilovgrad: 510 – 156301 – 35  , CKB banka. A više detalja na linku klikom OVDJE.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije