Odlazak Milana Radovića predstavlja nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu, za našu planinarsku organizaciju, za kolektiv u kojem je radio, za Crnu Goru.

To je na komemorativnoj sjednici povodom pogibije jednog od najboljih crnogorskih planinara rekao njegov prijatelj, klupski drug i predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović.

Komemoracija je održana u prepunoj sali biblioteke Radosav Ljumović, u kojoj su se Radovićeva porodica, njegovi prijatelji iz svih crnogorskih planinarskih klubova i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija kroz suze oprostili od tog gorskog vuka.

komemoracija Milan Radović
Sa komemoracije(Foto: Zoran Đurić)

Bulatović je pričao o Radovićevom životu, njegovim uspjesima, doprinosu koji je dao crnogorskom planinarstvu i kolektivu u kom je radio, ali i njihovom dvodecenijskom prijateljstvu ojačanom zajedničkim ciljevima, usponima, planovima, izazovima, opasnostima, teškim trenucima.

“Bilo je beskrajnih radosti, ali i neizdržive nervoze. No, meni je sa Milanom sve bilo nekako lakše i ljepše. Lako smo se razumjeli, još lakše dogovarali. Bili smo podrška jedan drugom i na planinarskim usponima i u klupskim obavezama i u obavezama u okviru PSCG. Bio je zaista poseban čovjek. Krasila ga je jednostavnost, neposrednost i srdačnost. Sve one lijepe osobine koje krase velike. Hodao je svijetom, ponosni Pivljanin, osvajao je vrhove, ali i ljude sa kojima je stupao u kontakt i gradio neraskidiva prijateljstva”, rekao je Bulatović.

Govoreći o jednom o najboljih crnogorskih alpinista, koji je nastradao 8. avgusta u planinskom masivu Tjen Šan, na Pamiru, Bulatović je kazao da je Radović u svojim grudima nosio veliko srce, puno hrabrosti, ljubavi i dobrote:

“A takvo srce traži izazove i opasnosti, da bi mu ovozemaljski život bio podnošljiv. Izazove i opasnosti tražio je u planinama. Tamo je bio svoj na svome. ‘Planina je moj život’, govorio je često Milan Radović. I zaista, na planini se rodio, tamo je proveo najljepše trenutke, na planini, na strašnom Khan Tengriju smrt ga je ugrabila. Vijest o njegovoj smrti rastužila je Crnu Goru, rastužila je cijeli Balkan. Zadrhtale su stijene Maglića, Bioča i Volujaka, zatresli su se visovi Pivske planine i Maganika, od bijesa su zapjenušale i Piva i Mrtvica. Navikli na laki Milanov korak čuvali su ga svih ovih godina i čekali da im se vrati. Nije se vratio. Otišao je sa ‘Nebeske planine’ pravo u nebo. Za sobom je ostavio velika djela i veliko ime, u vječnost urezano da prkosi smrti i sudbinu. Beskarjno smo žalosni zbog njegovog preranog odlaska, ali i beskrajno ponosni na njegov život, njegovo ime, njegovo djelo”.
Bulatović je, dirljivo govoreći o svom prijatelju, rekao da je zbog svega što je učinio na Milana Radovića ponosna njegova porodica, planinarska zajednica, njegov kolektiv i otadžbina Crna Gora “čiju je slavu pronio širom svijeta i čiju je zastavu s ponosom razvijao na mjestma gdje se nebo i zemlja najviše primiču – na najvećim svjetskim vrhovima”.

“Onaj, koji je kao Milan Radović, za života činio velike i pave stvari, koji je živio životom dostojnim sjećanja, može umrijeti mirno, jer se svojim djelima još za života upisao u knjigu vječnosti…Zbogom nezamjenljivi druže i veliki prijatelju”, rekao je kroz suze Bulatović.

komemoracija Milan Radović
Sa komemoracije(Foto: Zoran Đurić)

U ime ZIKS-a od Milana Radovića oprostio se njegov kolega Darko Vukčević, koji je istakao da je Milan dao veliki doprinos radu te institucije, ali i da je bio omiljen među starijim kolegama, ali i primjer mlađima…

“Poseban doprinos dao je izradi zakonskih i podzakonskih akata, kojim je uobličen sistem izvršenja krivičnih sankcija… Milane, hvala na velikom doprinosu, bila je velika čast biti dio tvog života”, rekao je Vukčević.

Jelena Radović
Jelena Radović(Foto: Zoran Đurić)

Milanova kćerka, Jelena, pročitala je odlomak iz njegove knjige “Nebeske note”.

Radovićevi posmrtni ostaci prije tri dana dopremljeni su u Crnu Goru. On će danas u 16 časova biti sahranjen na Gradskom groblju Čepurci u Podgorici.