Connect with us

Društvo

Modnom revijom Marine Banović sinoć otvorena manifestacija “Rijekom Zetom”

Objavljeno

on

Izvor opština Danilovgrad

Modnom revijom crnogorske kreatorke Marine Banović, tokom koje je publika bila u prilici da vidi odjevne komade od reciliranih, starih nacionalnih kostima Crne Gore i regiona, otvorena je trodnevna manifestacija Rijekom Zetom, a posjetioce očekuje bogat kulturni, sporski, zabavni i dječiji program.

Predsjednik Opštine Danilovgrad, Branko Bošković, kazao je da je Rijekom Zetom tradicionalna manifestacija koja se organizuje dugi niz godina.

„Zadnje dvije godine nismo imali priliku da je organizujemo zbog koronavirusa, a ove godine je, zbog toga što smo uspjeli da je organizujemo, zadovoljstvo veće. Želim da se zahvalim partnerima koji su podržali manifestaciju“, naveo je Bošković.

Direktorica Centra za kulturu Danilovgrad, Nataša Vuletić, kazala je da je tokom ljeta u tom gradu održan bogat kulturni,sportski i zabavni program.

„Program je počeo sa Spuškim ljetom, koje je trajalo dva mjeseca. Nakon toga smo imali Katunske igre, Bjelopavlićke igre koje se završavaju večeras, a završna manifestacija naših dešavanja je Rijekom Zetom“, navela je Vuletić.

Detalj sa otvaranja manifestacije “Rijekom Zetom”, Foto opština Danilovgrad

Ta manifestacija je, kako je pojasnila, otvorena modnom revijom Marine Banović.

„Danas imamo Sajam poljoprivrednih proizvoda i preduzetnika, gdje će u centralnoj ulici u Danilovgradu izlagati preko 25 preduzetnika iz Danilovgrada. U sklopu tog sajma za najmlađe će biti organizovana radionica. Uveče, na ljetnoj pozornici ispod mosta, biće organizovana predstava glumca Davora Dragojevića „Život je magija“. Pozivam sve roditelje i djecu da dođu da je posjete“, kazala je Vuletić.

U nedelju će biti održan cjelodnevni program u dijelu gdje su ljetnja pozornica i gradska plaža.

Detalj sa otvaranja manifestacije “Rijekom Zetom”, Foto opština Danilovgrad

„Biće organizovane Igre na vodi, skokovi u vodi za mlađe i starije, igre lađama, trke na gumama. Takođe, za djecu će biti organizovano takmičenje u pecanju. Nakon toga će biti održano takmičenje u spremanju riblje čorbe. Od 21 sat, u nedelju, imamo koncert benda Crveno i Crno, a manifestaciju će zatvoriti koncert Indire ex Colonija od 22 sata“, navela je Vuletić.

Modna kreatorka Marina Banović rekla je da joj je čast i zadovoljstvo što je bila dio tradicionalne manifestacije Rijekom Zetom.

„Na otvaranju manifestacije smo imali priliku da vidimo kolekciju u kojoj sam komade pripremala i brižljivo prikupljala godinama. Radi se o starim nacionalnim kostimima kako Crne Gore, tako i regiona – Albanije, Kosova i Srbije. Ovi komadi su reciklirani i napravljena je kolekcija koja je u komadima nosiva. Nije komercijalna, zato što nije na prodaju i zato što su ti komadi stari 100 do 200 godina“, navela je Banović.
Pojasnila je da kolekciju čine i odjevni komadi koji su rađeni od ručno tkane konoplje i lana.

„To je tkala moja baka. Staro je osamdesetak godina. Od neprocijenjive je važnosti za mene. Dio ove kolekcije je prikazan na Paris fashion week-u, ali za mene je ova revija u Danilovgradu bila posebna, jer je publika imala priliku da vidi cijelu kolekciju“, rekla je Banović.
Najavila je da će kolekcija koja je predstavljena imati postavke i u nekim drugim gradovima.

„Vidjeli smo odjevne komade koji su prikazani na Alta Romi 2006. godine, kompletnu priču sa Paris fashion week-a i zaokruženu priču koja je prikazana u Danilovgradu. Ova kolekcija će biti dopunjena, jer sam ja neki način kolekcionar svih starih komada i od njih pravim nešto što je upotrebljivo i novo. Na taj način, unosim život u sve te odjevne komade koji su ostavljeni, čuvaju se, nenosivi su, ali onog trenutka kad im se posveti pažnja, dobijaju novi život“, kazala je Banović.

Govoreći o Danilovgradu, Banović je istakla da taj grad ima priču tradicionalnog, malog crnogorskog grada.
„Zato sam ga birala za prezentaciju kompletne kolekcije. Dio kolekcije je prikazan u Herceg Novom, na Tvrđavi Forte mare, ali ovaj ambijent pored Rijeke Zete je pravi izbor za cijelu kolekciju. Ovdje su ljudi dobri domaćini“, navela je Banović.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije