Connect with us

Društvo

Modnom revijom Marine Banović sinoć otvorena manifestacija „Rijekom Zetom“

Izvor opština Danilovgrad

Modnom revijom crnogorske kreatorke Marine Banović, tokom koje je publika bila u prilici da vidi odjevne komade od reciliranih, starih nacionalnih kostima Crne Gore i regiona, otvorena je trodnevna manifestacija Rijekom Zetom, a posjetioce očekuje bogat kulturni, sporski, zabavni i dječiji program.

Predsjednik Opštine Danilovgrad, Branko Bošković, kazao je da je Rijekom Zetom tradicionalna manifestacija koja se organizuje dugi niz godina.

„Zadnje dvije godine nismo imali priliku da je organizujemo zbog koronavirusa, a ove godine je, zbog toga što smo uspjeli da je organizujemo, zadovoljstvo veće. Želim da se zahvalim partnerima koji su podržali manifestaciju“, naveo je Bošković.

Direktorica Centra za kulturu Danilovgrad, Nataša Vuletić, kazala je da je tokom ljeta u tom gradu održan bogat kulturni,sportski i zabavni program.

„Program je počeo sa Spuškim ljetom, koje je trajalo dva mjeseca. Nakon toga smo imali Katunske igre, Bjelopavlićke igre koje se završavaju večeras, a završna manifestacija naših dešavanja je Rijekom Zetom“, navela je Vuletić.

Detalj sa otvaranja manifestacije „Rijekom Zetom“, Foto opština Danilovgrad

Ta manifestacija je, kako je pojasnila, otvorena modnom revijom Marine Banović.

„Danas imamo Sajam poljoprivrednih proizvoda i preduzetnika, gdje će u centralnoj ulici u Danilovgradu izlagati preko 25 preduzetnika iz Danilovgrada. U sklopu tog sajma za najmlađe će biti organizovana radionica. Uveče, na ljetnoj pozornici ispod mosta, biće organizovana predstava glumca Davora Dragojevića „Život je magija“. Pozivam sve roditelje i djecu da dođu da je posjete“, kazala je Vuletić.

U nedelju će biti održan cjelodnevni program u dijelu gdje su ljetnja pozornica i gradska plaža.

Detalj sa otvaranja manifestacije „Rijekom Zetom“, Foto opština Danilovgrad

„Biće organizovane Igre na vodi, skokovi u vodi za mlađe i starije, igre lađama, trke na gumama. Takođe, za djecu će biti organizovano takmičenje u pecanju. Nakon toga će biti održano takmičenje u spremanju riblje čorbe. Od 21 sat, u nedelju, imamo koncert benda Crveno i Crno, a manifestaciju će zatvoriti koncert Indire ex Colonija od 22 sata“, navela je Vuletić.

Modna kreatorka Marina Banović rekla je da joj je čast i zadovoljstvo što je bila dio tradicionalne manifestacije Rijekom Zetom.

„Na otvaranju manifestacije smo imali priliku da vidimo kolekciju u kojoj sam komade pripremala i brižljivo prikupljala godinama. Radi se o starim nacionalnim kostimima kako Crne Gore, tako i regiona – Albanije, Kosova i Srbije. Ovi komadi su reciklirani i napravljena je kolekcija koja je u komadima nosiva. Nije komercijalna, zato što nije na prodaju i zato što su ti komadi stari 100 do 200 godina“, navela je Banović.
Pojasnila je da kolekciju čine i odjevni komadi koji su rađeni od ručno tkane konoplje i lana.

„To je tkala moja baka. Staro je osamdesetak godina. Od neprocijenjive je važnosti za mene. Dio ove kolekcije je prikazan na Paris fashion week-u, ali za mene je ova revija u Danilovgradu bila posebna, jer je publika imala priliku da vidi cijelu kolekciju“, rekla je Banović.
Najavila je da će kolekcija koja je predstavljena imati postavke i u nekim drugim gradovima.

„Vidjeli smo odjevne komade koji su prikazani na Alta Romi 2006. godine, kompletnu priču sa Paris fashion week-a i zaokruženu priču koja je prikazana u Danilovgradu. Ova kolekcija će biti dopunjena, jer sam ja neki način kolekcionar svih starih komada i od njih pravim nešto što je upotrebljivo i novo. Na taj način, unosim život u sve te odjevne komade koji su ostavljeni, čuvaju se, nenosivi su, ali onog trenutka kad im se posveti pažnja, dobijaju novi život“, kazala je Banović.

Govoreći o Danilovgradu, Banović je istakla da taj grad ima priču tradicionalnog, malog crnogorskog grada.
„Zato sam ga birala za prezentaciju kompletne kolekcije. Dio kolekcije je prikazan u Herceg Novom, na Tvrđavi Forte mare, ali ovaj ambijent pored Rijeke Zete je pravi izbor za cijelu kolekciju. Ovdje su ljudi dobri domaćini“, navela je Banović.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Speed shooters Montenegro domaćin međunarodnog takmičenja u gađanju iz puške sa optičkim nišanom

used gun target with holes after bullets in shooting range
Izvor Vijesti

Streljački klub Speed shooters Montenegro domaćin je međunarodnog takmičenja u gađanju iz puške sa optičkim nišanom.

Takmičenje „Eisberg kup“ održaće se u subotu, 30. septembra, na vojnom poligonu u kasarni Danilovgrad.

Takmičenje se održava u četiri discipline – Open rifle na daljini od 300 metara, Open rifle na daljini od 300 metara, Target fifle na daljini od 300 metara i Target fifle na daljini od 500 metara.

Pregled i mjerenje oružja i prijava takmičenja počinje u 8 časova, sat prije početka.

Organizator je obezbijedio i novčane nagrade za najbolje takmičare u svim disciplinama, kao i medalje i diplome za pojedinačna tri mjesta u svim disciplinama.

Organizatori „Eisberg kupa“ obezbijedili su i pehare i medalje za ekipni plasman u svim disciplinama.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Postavljeni kontejneri za kabasti otpad, pokrivene najkritične lokacije

Lokalna samouprava određuje lokaciju za odlaganje kabastog otpada, na čemu ista radi, a do tada ovo Društvo kabasti otpad odvozi na Deponiju Livade – Konik.

„Komunalno“ doo je prije dvije godine definisalo lokacije i termine za odlaganje kabastog otpada ali je praksa pokazala da građani nijesu poštovali navedene lokacije i termine.

U cilju rješavanja navedenog problema ovo Društvo je upravo postavilo na kritičnim lokacijama velike kontejnere zapremine 5 kubika i to: Željeznička stanica Spuž, Stologlav – raskrsnica za Grbe, Podanje i Klikovače.

„Komunalno“ doo trenutno ne pruža usluge odvoza kabastog otpada fizičkim licima, ali je u planu u narednom periodu da pružimo i tu uslugu građanima za adekvatnu nadoknadu. Što se tiče pravnih lica, Društvo svakodnevno po pozivu vrši uslugu odvoza kabastog otpada.

Usvajanjem Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Opštine i DOO „Komunalno“ riješio se dugogodišnji problem potraživanja između ova dva pravna lica koji datira još od 2013.,2014.,2015.godine,….. kada je Komunalno izvodilo građevinske radove za potrebe Opštine i lokalne samouprave. S druge strane Opština je Sporazumom sa Upravom prihoda preuzela dugovanja Komunalnog prema Upravi prihoda i carina a pri čemu Društvo nije uplaćivalo Opštini one iznose rata koje je Opština uplatila po sporazumu. Ovim će se u 13 godišnjih rata, kompenzacijom na kraju svake kalendarske godine izmiriti međusobne obaveze, čime će Društvo izmiriti dugoročne obaveze prema Opštini.

Društvo je u prethodnom periodu procesuiralo sva fizička i pravna lica koja imaju dugovanja prema DOO „Komunalno“. Na današnji dan dugovanja pravnih lica prema DOO „Komunalno“ iznose 170.000,00 eura, dok fizička lica duguju 103.000,00 eura.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije