Connect with us

Mjesta i znamenitosti

Most na Ljutotuku: Počeli pripremni radovi

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Grupa građana iz mjesta Ljutotuk, predvođena Nikolom Tomkovićem, uz podršku redakcije portala Volim Danilovgrad i gospodina mr Boška Ikovića, – višeg konzervatora, u maju mjesecu pokrenula je Inicijativu uspostavljanja zaštite nepokretnog dobra Most na Ljutotuku. 

Nedugo nakon podnijete inicijative, ekipa Uprave za zaštitu kulturnih dobara prepoznaje želju za očuvanjem ovog srednjevjekovnog mosta i izlazi na teren radi utvrđivanja stanja i davanja mišljenja o daljim potrebnim koracima.

Nakon što je UZKD dala pozitivno mišljenje i smjernice za restauraciju mosta, pristupilo se prikupljanju kamena koji se odronio sa mosta a mogao se naći u njegovoj blizini.

Na akciji su učestvovali Jakov Iković, Nikola Jovanović, Saša Milatović, Mirko Pejović, Milan Perović i Nikola Tomković.

 

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Društvo

Renovatii – Priče o Danilovgradu

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U saradnji sa Zavičajnim muzejom Danilovgrad pripremamo interesantan serijal o području opštine Danilovgrad.

Kroz arheološku i istorijsku prizmu – od praistorije do modernog doba.

U februaru, na portalu Volim Danilovgrad.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Mjesta i znamenitosti

Mato Glušac i proročanstvo: “DIJETE IZ BJELOPAVLIĆA”

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


 Ko bi ta ličnost mogla biti, ostavljamo vama da sami pogađate upoređujući prorokovu viziju sa činjenicama iz stvarnosti, a nas ipak više zanima onaj koji će doći posle, a koji će – sudeći prema Matovom viđenju – biti naš spas a ne poluspas.

Jer to ‘dijete iz Bjelopavlovića’ nije nikad nosilo nikakvu kapu, što najverovatnije znači da mu neće biti preča ikakva ideologija od domaćinskog vođenja narodnih poslova – ekonomskih, kulturnih i nacionalnih.

 

Sam kraj ovog predskazanja o onome s blagoslovenim tjelesnim beljezima koji će doći na vlast, možda je nezahvalno tumačiti, jer se može različito razumjeti: taj koji dođe biće odlučan i energičan protiv onih koji bi ratom da rješavaju probleme i čak će logikom i praksom gvozdenog mira uspjeti da održi cjelovitu državu, a možda i da tako povrati izgubljene teritorije?

Uspješno će se vojnički (mudrom taktikom i strategijom) suprotstaviti svim agresorima, i starim i novim, i očuvaće ono što je ostalo od države, a i povratiće što je silom otcijepljeno, uspostavljajući zatim stabilan mir sa okruženjem i svijetom. Sudeći po svemu, takav se još nije pojavio na našoj političkoj sceni.

Na ostvarenje čekaju još dva proročanstva Mate Glušca. U Danilovgradu 1867. godine rekao je: ‘Vi ćete se Bjelopavlići vratit’ u Dukađin (nalazi se u Metohiji) oklen ste i došli! A 1865. godine je prorekao: ‘Poklaće se narodi na Ćemovskom polju. Ljudska krv će kamenje po Ćemovskom polju valjat’.

Za ovo drugo proročanstvo neki tvrde da se ispunilo 1877. godine bitkom na Fundini i 1912. godine krvavom bitkom na Dečiću – brdo kod Tuzi u Ćemovskom polju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
11°
Ведро
06:5916:53 CET
Осећај: 10°C
Ветар: 8km/h SSE
Влажност: 51%
Притисак: 1016.26mbar
УВ индекс: 1
УтоСреЧет
10/-1°C
12/1°C
10/1°C

Facebook

Najčitanije