martinićki put

Rekonstrukcija nepunih devet kilometara puta kroz Martiniće se najavljuje u poslednjih desetak godina, ali je do danas sve ostalo samo na obećanjima. Put toliko uzak da se na nekim mjestima ne mogu mimoići dva automobila, prepun rupa, koje s vremena na vrijeme zakrpe, na nekim djelovima nema ni javne rasvjete, predstavlja pravu opasnost kako za pješake tako i za vozače. Iako davno zrio za rekonstrukciju, mještani navode da ni ovoga puta ne vjeruju da će početi da se radi, dok ne vide mašine i radnike na terenu, prenosi dnevni list DAN.


Mještanin Radomir Ćirović ističe da je ranije rečeno da bi rekonstrukcija puta trebalo da počne 1. jula, međutim, ništa se još nije radilo.

– Početak gradnje koče i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, tako da je zasad sa gradnjom puta sve ostalo na predizbornim obećanjima. Sve je bitnije da se uradi, nego ovaj put. Ko zna od kada se najavljivala njegova rekonstrukcija, tako da ne vjerujem da će brzo početi gradnja. Put je uzak, potpuno je propao, a s vremena na vrijeme se zakrpi samo poneka rupa – kaže Ćirović.

Milanka Kalezić ističe da je rekonstrukcija puta prijeko potrebna, dvoje malih auta ne mogu da se mimoiđu, dok se na asfaltu rupe mogu vidjeti na svakom koraku.

– Nedavno sam slušala predsjednicu opštine Zoricu Kovačević da je preko tri miliona eura opredijeljeno za gradnju puta kroz Martiniće, kao i da radovi treba brzo da počnu. Djelovi naselja su neosvijetljeni, dosta naroda šeta, trebalo bi napraviti i trotoare, jer je bezbjednost mještana ugrožena – poručuje Kalezićeva.

I Dragan Đukić navodi da se odavno govori o rekonstrukciji puta kroz Martiniće, ali se u poslednjih godinu dana intenzivnije priča o njegovom proširenju.

– Put je dosta uzak i propao, njegovom gradnjom ćemo brže stizati kako do Danilovgrada, tako i do Podgorice. Nadam se da će brzo početi sa radovima, jer su prije mjesec dana pred puta vršena i neka mjerenja – ističe Đukić
Mještanka Milanka Rakočević koja se prije dvije godine doselila u Martiniće upoznata je da se već odavno obećava rekonstrukciji puta, koja je prijeko potrebna.

– Vršena su mjerenja, nijnjsmo dobili nikakvo obavještenje da će put ulaziti u naše imanje, a skoro su sjekli i drveće sa druge strane. Vjerovatno je i ova situacija sa virusom malo sve usporila, ali se nadam da će brzo početi sa radovima, jer je put uzak, prepun rupa, gradski prevoz ovuda prolazi, a u pojedinim djelovima naselja nema ni ulične rasvjete. Rečeno mi je da je rekonstrukcijom planirana da se radi i rasvjeta i trotoari – kazala je Rakočevićeva.

D.Lj.

Do kraja mjeseca biće riješeni imovinsko-pravni odnosi

Iz Sekretarijata za komunalne, stambene poslove i saobraćaj Optine Danilovgrad istakli su da je SO Danilovgrad na sjednici od 30. juna donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za rekonstrukciju lokalnog puta Danilovgrad–Spuž (preko Martinića), dionica „Gorica-Burum” i da će nakon realizacije ove odluke početi izgradnja saobraćajnice.

– Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa očekujemo do kraja ovog mjeseca,a planirana je izgradnja saobraćajnice dužine 8,6 kilometara, dok će širina kolovoza buti šest metara. Izgradnjom puta će se rekonstruisati sva tri mosta. Procijenjena vrijednost ugovorenih radova sa uračunatim PDV-om iznosi 3.032.423 eura, a izvođač radova je „Met&alu plast” Danilovgrad – saopšteno je iz Sekretarijata za komunalne, stambene poslove i saobraćaj.

Izvor Dan