NVO Brda GP URA-i: Vaša Deklaracija o trajnoj zabrani dalje izgradnje minihidroelektrana nije potpuna! - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

NVO Brda GP URA-i: Vaša Deklaracija o trajnoj zabrani dalje izgradnje minihidroelektrana nije potpuna!

Prema najavama poslanika Miloša Konatara, koalicija “Crno na Bijelo” i GP URA će narednih dana Skupštini Crne Gore uputiti na usvajanje “Deklaraciju o trajnoj zabrani dalje izgradnje malih hidroelektrana – mHE”. Na predlog deklaracije reagovali su i iz NVO “Brda“, koji u njoj ne vide rješenje ovog društvenog problema.

Kako kažu u saopštenju, problematično je zašto sami tekst ove Deklaracije – kojom tako pompezno “mašu”, do kraja ne nudi rješenje za društveni problem kakav su male mhe. U samom dokumentu gotovo uopšte se ne osvrću na one koje su već izgrađene. Takođe, osim lijepih želja, ni u jednom dijelu do kraja nije ponuđena nikakva konkretna inicijativa – barem privremena, kojom bi se doprinijelo unapređenju postojećeg katastrofalnog stanja. Iz tog razloga, ova Deklaracija predstavlja samo jednu nelogičnu cjelinu, kojom se i nije baš (pre)pametno hvaliti, predstavljajući je kao “dobar početak”.

Iz NVO “Brda” se pitaju da ako već kolege iz GP URA “prepoznaju brojne koruptivne oblike, te prisustvo protekcionizma i konflikta interesa, pri dobijanju koncesija, dozvola, saglasnosti i svih potrebnih dokumenata za realizaciju projekata izgradnje malih hidroelektrana“, nije li nelogično da postojeće – koje su (g)rađene u takvoj atmosferi i od kojih brojni investitori (čije porijeklo kapitala je sumnjivo) sada ubiraju profit, ne tretiraju uopšte?

Pitanje koje se nameće jeste i na koji način “proširiti postojeća i uspostaviti nova zaštićena područja, uključujući i područja vodnih potencijala namijenjena za zaštitu prirodnih vrsta i osjetljivih staništa”, kada će brojni isušeni vodotokovi i dalje ostati u takvom stanju? Ili kolege samo smatraju da devastiranim rijekama više nema pomoći, pa samim tim one ne mogu dovesti “Crnu Goru bliže evropskoj mreži NATURA 2000 i Emerald mreži”, nastavljaju u reagovanju iz ove NVO.

Osim toga, ako već “ne prihvataju da štetu po životnu sredinu, koju nanose male hidroelektrane, plaćaju potrošači električne energije preko naknade za obnovljive izvore energije na svojim računima za električnu energiju,” zar nije pošteno sadržajem deklaracije predvidjeti i da neko odgovara za to što smo devastacije brojnih rječnih korita nezakonito, neustavno i protiv svoje volje finansirali mi – građani Crne Gore, pitaju dalje iz NVO “Brda”

Prije usvajanja ove važne inicijative, GP URA morala je konsultovati stručnu javnost i ljude iz civilnog sektora, koji se ovom problematikom ozbiljno bave. Ujedno, trebali su ponuditi, kreirati i predložiti određena rješenja, nakon kojih bi u javnosti pokrenuli argumentovanu raspravu o pomenutom problemu. Samo na taj način ovaj važan dokument dopunio bi se planski, smisleno i efikasno. Ovako, obzirom da je pisan u jeku i haosu predizborne kampanje, predstavlja(o) je samo kao način da se formalno izađe u javnost, kako bi se u tom momentu opravdao imidž “zelene partije”.

Kako kažu iz NVO “Brda” umjesto donošenja krnjih deklaracija – koje zahtijevaju ozbiljnu dopunu i stručnu doradu, zelena partija koja participira u vlasti – a ima i poziciju potpredsjednika Vlade, morala bi da radi na:

pripremi zakonskih i podzakonskih akata koji bi inicirali raskid ugovora sa investitorima;

-izradi strategije kako da raskidi tih ugovora dodatno ne isprazne ionako opustošeni budžet;

-identifikovanju pojedinca iz bivše državne uprave koji su odgovorni za potpisivanje tih i takvih ugovora;

-kreiranju modela kako da se učinjena šteta naplati od onoga ko ju je i načinio;

-pripremi zakonskih i podzakonskih akata koji bi predviđali konfiskaciju svih objekata koji su doprinijeli devastaciji najvrijednijih prirodnih resursa naše države;

-izradi strateškog plana sanacije svih rječnih korita u saradnji sa civilnim sektorom.

Podnošenje na usvajanje dokumenta koji ne sadrži sve gore navedeno, rješavanje ovog problema svodi na populizam i (po nama) jeftin pokušaj da se prikaže da “Građanski pokret URA svojim djelovanjem i participacijom u novoj Vladi pokazuje da vodi računa o datim obećanjima i radi na zelenim politikama koje je utkala u svoja programska načela članstvom u Zelenim Evrope”.

Zato, mi u NVO “Brda” smatramo da predlaganjem Deklaracije koja se uopšte ne bavi već izgrađenim mhe, konstituenti koalicije “Crno na Bijelo” nisu u potpunosti “saglasni da rijeke i njihovi kanjoni i doline predstavljaju značajan prirodni resurs i potencijal za održivi i odgovorni razvoj lokalnih zajednica”. Stoga, ovim putem apelujemo da istu dopune i upotpune, kako bi zaista služila svojoj svrsi – očuvanju prirodnih potencijala Crne Gore, zaključuju u reagovanju.

Društvo

Preminuo glumac Boris Komnenić

Preminuo glumac Boris Komnenić

Glumac Boris Komnenić preminuo je poslije teške bolesti u 64. godini.

Prvak drame u Narodnom pozorišu u Beogradu rođen je 29. marta 1957. godine u Puli.

Poslije gimnazije, koju je završio u rodnom gradu, upisao je Fakultet dramskih umjetnosti, a član Narodnog pozorišta postao je 1984. godine, dok je njegova najpoznatija uloga na televiziji lik Saše Popadića u seriji “Bolji život”.

Među filmskim i televizijskim naslovima u kojima je igrao su “Bal na vodi”, “Špadijer jedan život”, “Gore dole”, “Vratiće se rode”, “Miris kiše na Balkanu”, “Sinđelići”, “Apofenija” i drugi.

Proglašen je prvakom drame Narodnog pozorišta čiji je stalni član bio još od 1984. godine.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Vakcinu bi da primi oko 34.000 građana

Pozivom na broj Call centra 1717, do sada je oko 34.000 građana iskazalo interesovanje za vakcinaciju, kazao je generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje pri Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić.


Pojasnio je da građani mogu da pozovu call centar 1717 i pokažu interesovanje za vakcinaciju, kao i da zakažu termin vakcinacije ukoliko se nalaze u prioritetnim grupama.

“Dnevno imamo od tri do od pet hiljada telefonskih poziva. To je sve ukupno oko 34.000 hiljade ljudi koji su iskazali interesovanje da prime vakcinu protiv kovida 19”, kazao je Sekulić za TVCG.

Podsjetio je da vakcinacija prioritetnih grupa počinje od sjutra. Kaže da je u svijetu do sada vakcinisamo 392 miliona ljudi, te da nije zabilježen nijedan slučaj smrti povezan sa vakcinacijom.

“Mogu da poručim da je vakcina bezbjedna i nema potrebe da građani strijepe od bilo koje vakcine koja je registrovana”, poručio je Sekulić.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 11°C
Ветар: 5km/h N
Влажност: 41%
Притисак: 1026.08mbar
УВ индекс: 2
ПонУтоСре
14/6°C
12/5°C
13/-2°C

Facebook

Instagram

Najčitanije