Connect with us

Društvo

Opština Danilovgrad i pored krize dočekuje investicije: Akva park, PPOV, elitno naselje, turski investitori će proizvoditi ulje od kanabisa…

Iako je godina za nama bila izazovna u smislu ,i dalje aktuelne, zdravsveno-ekonomske krize, prema najavama iz opštine Danilovgrad, investicije se realizuju prema planu u gotovo svim segmentima. Akva park, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda…

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Da li nam možete reći koliko je i dalje aktuelna zdravstveno-ekonomska kriza uticala na rad opštine Danilovgrad, njenih službi ali i sveukupnog razvoja grada, punjenja i realizacije budžeta, implementacije planiranih investicija i infrastrukturnih projekata u Danilovgradu?

Od prvog dana pandemije virusa COVID-19 Opština Danilovgrad je preduzela sve neophodne mjere i radnje, shodno preporukama nadležnih tijela, za očuvanje zdravlja građana, održavanje ekonomskih aktivnosti u mjeri mogućeg, ali i prilagođavanju rada lokalnih organa i službi. Sve usluge i servisi lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova su se obavljale zadovaljavajućim kvalitetom, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Naravno, dugotrajuća pandemija imala je negativan uticaj na mnoge zacrtane ciljeve, prije svega usporavajući  realizaciju planiranih aktivnosti. Uprkos tome, u saradnji sa partnerima, u Danilovgradu je tokom 2020. godine realizovano 37.176.255 € investicija. U unapređenje konkurentnosti privrede realizovano je 18.114.892,62 € (uglavnom investicije privrednih subjekata), u unapređenje infrastrukture 18.057.001,92 €, u unapređenje sadržaja i kvaliteta usluga u oblasti društvenih djelatnosti 472.611,46 €, dok je u unapređenje kvaliteta životne sredine investirano 531.749 €.

Sa mnogim infrastrukturnim projektima se nastavilo i u 2021. godini, doduše uz manje finansijski izdašnu podršku Vlade Crne Gore. Svakako, lokalna uprava će i dalje istrajavati na unapređenju kvaliteta života svih građana Danilovgrada, prije svega kroz razvoj osnovne infrastrukture i intenziviranje privrednog razvoja, odnosno otvaranje novih radnih mjesta za naše sugrađane.

Što se budžeta Opštine Danilovgrad tiče, on je u 2020. godini realizovan sa 5.575.633,46 €, odnosno 88,01 % od planiranog iznosa. Imajući u vidu da prilikom planiranja budžeta za 2020. godinu, nijesmo mogli ni pretpostaviti iznenadnu pandemiju i njene posledice, zadovoljni smo ostvarenim u protekloj godini. Imajući sve to u vidu, budžet Opštine za 2021. godinu planiran je na iznos od 5.770.000 € i on se realizuje predviđenom dinamikom. Trenutno ostvarenje budžeta iznosi 63,8 %, što nas uvjerava u puno ostvarenje planiranih prihoda do kraja tekuće godine.

Da li su i koje ekonomske mjere, koje je opština Danilovgrad kao pomoć građanima i privredi realizovala u 2020. godini, aktuelne i ovoj godini?

Opština Danilovgrad je, sagledavajući nezavidne uslove poslovanja tokom pandemije, realizovala niz mjera podrške privrednom sektoru. Prije svega, kroz Odluku o mjerama za ublažavanje finansijskih posledica nastalih usled pandemije COVID-19 značajno smo olakšali poslovanje privrede kroz mjere odlaganja ili ukidanja plaćanja poreza, taksi i naknada. Finansijski efekat ovih mjera je na nivou oko 250.000 €. Dodatno, kroz izmjene više lokalnih propisa unaprijedili smo poslovni ambijent. Ističemo i da je Opština Danilovgrad stekla certifikat lokalne uprave sa povoljnim poslovnim okruženjem prema međunarodnom BFC SEE standardu, zatim dobila međunarodno priznanje najboljim lokalnim zajednicama za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi (GLOBALLOCAL). Sve to nas dodatno promoviše i pozicionira na investicionoj mapi Države i regiona.

Tokom 2021. godine, i pored primjetnog oporavka privrede, nastavićemo sa redovnim aktivnostima podrške razvoju preduzetništva i poljoprivrede, kao osnovnim granama ukupnog ekonomskog razvoja Danilovgrada. Objavili smo Konkurs za raspodjelu sredstava za podršku ženskom preduzetništvu, a realizujemo i program subvencija u poljoprivredi. Razumijevaći potrebu proizvođača mlijeka, povećali smo subvencije za proizvodnju mlijeka sa 3 na 6 centi po litru. Usvojili smo lokalnu Strategiju zapošljavanja i radimo na obezbeđivanju značajnog iznosa iz EU fondova za direktnu podršku privrednicima u opštini Danilovgrad.

Naravno, shodno dobroj ustaljenoj praksi, u direktnoj komunikaciji sa privrednicima kontinuirano sagledavamo dalji razvoj poslovnog ambijenta i zajednički kreiramo mjere i aktivnosti na unapređenju njihovog poslovanja.

U Danilovgradu imamo veliki broj porodica koje imaju malu djecu. Nemaju sredstava za kupovinu hrane za bebe, pelena, higijene. Da li postoje naznake paketa pomoći za ove porodice? Da li se nastavljaju i prakse iz prethodnih godina u vidu određenih pomoći?

Opština Danilovgrad već dugi niz godina implementira više programa podrške socijalno ranjivim kategorijama stanovništva. Realizovali smo adaptaciju i dodjelu 12 stanova u Spužu. Završili smo adaptaciju dodatne 3 stambene jedinice u Danilovgradu,  dok je adaptacija još 3 stambene jedinice u toku, zajedno sa izgradnjom stambene zgrade za penzionere. Učestvujemo u programu „Njega starih lica“, a u saradnju sa partnerima realizujemo projekte „Socijalni štand“ i „Gradska bašta“.

Tokom trajanja pandemije, posredstvom Crvenog krsta Danilovgrad, distribuirano je više desetina tona prehrambenih i higijenskih proizvoda za preko 2.000 porodica, a pod okriljem ove Organizacije nedavno je počela sa radom i narodna kuhinja koja obezbeđuje topli obrok za oko 40 porodica. Crveni krst u kontinuitetu vrši prikupljanje i distribuciju paketa pomoći socijalno najugroženijem stanovništvu, dok lokalna uprava kroz budžet izdvaja sredstva za jednokratne pomoći.

Podsjetiću, tokom 2020. godine obezbijedili smo 559 kompleta udžbenika za sve učenike prvog, drugog i trećeg razreda osnovnih škola, a za učenike prvog razreda dodatno i đačke torbe. Ove godine obezbijedili smo 195 vaučera za kupovinu školskog pribora za sve đake prvake. Takođe, protekle godine uručili smo 168 poklon paketa za novorođenčad u vrijednosti od po 100 €, dodijelili 34 studentske stipendije od po 100 i 120 €, novčane nagrade najboljim učenicima osnovnih škola i Gimnazije, te dobitnicima diplome „Luča“, uručili poklon pakete djeci sa smetnjama u razvoju. Dodatno, otvorili smo novi objekat jaslica u Spužu za 60 mališana. Sa svim ovim aktivnostima nastavićemo i u tekućoj godini, sa punim senzibilitetom prema najranjivijim grupama naših sugrađana.

U kontekstu trenutnih i daljih koraka na implementaciji projekta izgradnje PPOV na Landži da li danilovgradsku javnost možete upoznati sa planovima, eventualnim izmjenama ali i dogovorima koje ste imali sa premijerom Zdravkom Krivokapićem odnosno Vladom Crne Gore i nadležnim Ministarstvima?

Tokom posjete predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića razgovarali smo o aktuelnim pitanjima vezanim  za izgradnju PPOV. Predsjednik Vlade je u potpunosti upoznat sa svim dosadašnjim aktivnostima na realizaciji ovog značajnog projekta.

Tom prilikom dogovoren je niz daljih aktivnosti, prije svega da se građanima prezentiraju planirana rješenja sadržana u Glavnom projektu koji je trenutno u fazi revizije, kao i preporuke Agencije za zaštitu životne sredine koje su u potpunosti inkorporirane u Glavni projekat.

Na svim tim prezentacijama biće prisutni predstavnici Kabineta Predsjednika Vlade, nadležnih institucija, kao i konsultanti koji je izabrala Evropska banka za obnovu i razvoj. Naravno, o svim detaljima ovih prezentacija blagovremeno ćemo obavijestiti javnost. Namjera i cilj lokalne uprave je da se u inkluzivnom dijalogu, građanima i drugim zainteresovanim stranama na adekvatan, stručan i razumljiv način predstave sve pojedinosti ovog kapitalnog projekta.

Park prirode Rijeka Zeta, Landža

Na ranijim sjednicama su najavljivane brojne investicije u Danilovgradu. Uzećemo za primjer Akva park, prerada i proizvodnja ulja i sl. Da li postoje dodatna interesovanja za investiranje, u kojoj su fazi najavljene i aktuelne investicije?

Sve ove investicije su u određenim fazama realizacije. U završnoj fazi je izrada projekta za proizvodnju ulja od kanabisa. Prema informacijama koje imamo od investitora, obezbijeđena su sredstva u iznosu od 10 miliona eura, a početak investicije se očekuje do kraja tekuće godine.

Što se Akva parka tiče, investitor je obezbijedio zemljište za akva park površine 30.000 m2, urađen je idejni projekat, a trenutno se vrše aktivnosti na obezbeđenju potrebnih sredstava.

Urađen je Glavni projekat za izgradnju elitnog naselja u našem gradu, za šta je investitor iz Turske obezbijedio zemljište. Urađen je i Glavni projekat i uskoro očekujemo početak ove investicije vrijedne 1,5 miliona eura. Takođe, u toku su pripremni radovi i završetak projektne dokumentacije za pogon za proizvodnju pečuraka u Martinićima.

Zahvaljujući povoljnom poslovnom ambijentu i brzoj lokalnoj administraciji postoji interesovanje za nove investicije u Danilovgradu. Tokom protekle i ove godine, lokalna uprava je obradila 19 zahtjeva za postupak procjene uticaja na životnu sredinu za dodatne ili nove poslovne sadržaje. Najviše ih je iz oblasti poljoprivrede i obrade kamena, odnosno zasnovanih na postojećim prirodnim i razvojnim resursima našeg grada. Sve to će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta za naše sugrađane, što je jedan od osnovnih ciljeva lokalne uprave.

Najavljeno je da ćemo krajem avgusta piti kafu u Hotelu Zeta. Da li ste možda upoznati u kojoj fazi se nalazi rekonstrukcija hotela?

Stavljanje u funkciju prepoznatljivog obilježja Danilovgrada – Hotela Zeta, bio je jedan od najvažnijih zadataka lokalne uprave u prethodnom periodu. Hotel Zeta je dobio prepoznatog i ozbiljnog investitora koji ima iskustva u ugostiteljskoj djelatnosti.

Projekat rekonstrukcije vrijedan 2,8 miliona eura, kao i otvaranje novih radnih mjesta od nesumnjivog su značaja. Ne manje, sami doživljaj urbanog jezgra našeg grada od strane sugrađana, posjetilaca i turista biće umnogome uljepšan. Naravno, pandemija je uslovila nešto duže trajanje radova, ali smo uvjereni da će svi građani Danilovgrada početkom oktobra moći da uživaju u uslugama Hotela Zeta.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

TELEKOM Montenegro business run – najveći team building dogadjaj u crnoj gori

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Dogadjaj koji je namijenjen društveno – odgovornim kompanija sa ciljem promovisanja takmičarskog i timskog duha, brige o zdravlju zaposlenih, te jačanju kontakta sa poslovim saradnicima u jednom neformalnom okruženju

U okviru vinogradarskog kompeksa na Šipčaniku “Multisport Akademija Mayer” i “Business Support centar” organizuju 16.juna 2022.godine “III Telekom Montenegro Business Run“, najveći tim bilding događaj u Crnoj Gori.

Osnovni cilj ovog sportsko-poslovnog dogadjaja je usmjeren na društvenu aktivnost zaposlenih, te bolju interpersonalnu komunikaciju, kako zaposlenih unutar kompanije, tako i medju kompanijama. Namjera organizatora je da kroz osnovne prednosti sporta, kao što su takmičarski i timski duh podstaknu komunikaciju i umrežavanje sa kolegama iz drugih kompanija, ali i doprinese zdravlju zaposlenih.

Partner trke je kompanija Telekom, koja je prepoznala značaj trke i ono šta ona nudi svim Kompanijama. Domaćin trke su „Plantaže“ a.d., a pozvani su da učestvuju svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru. Centalni dogadjaj predstavlja trka na 5 km, dok je nakon trke planiran koncert. Ako ste kompanija koja brine o zdravlju svojih zaposlenih, ne smijete propustiti najveći tim bilding dogadjaj u Crnoj Gori. „Telekom Montenegro business run“ nije samo trka posle posla, već priča koja se prenosi i nakon trke i želje da se učestvuje i sledeće godine.

This slideshow requires JavaScript.

Trend trčanja polako je stigao i u našu zemlju. Trčati mogu svi, a ko ne može, dovoljno je da prošeta i time da doprinos svojoj ekipi. Iz tog razloga „Telekom Montenegro Business run“ okuplja poprilično široko broj učesnika – stare i mlade, žene i muškarce, one takmičarski nastrojene ili one koji se po prvi put rekreiraju.

5 RAZLOGA DA SE PRIJAVITE

  1. Ojačajte timski duh.
  2. Motivacija za uspjeh i pobjedu.
  3. Novi poslovni i privatni kontakti.
  4. Briga o zdravlju zaposlenih.
  5. Svaki učesnik dobija startni paket.

Učestvovanje na dogadjaju kao što je “Telekom Montenegro Business Run” predstavlja oblik društveno odgovornog poslovanja. Svaka kompanija prijavljuje jedan tim koji se sastoji od minimum 3 zaposlena, a ograničenja u broju prijava ne postoje. Pobjednik na trci je ona kompanija koja ima najmanje zbirno vrijeme od najbrža 3 zaposlena. Naravno, smisao trke je prije svega dobro druženje i zabava.

Statistika je pokazala da CEO koji završi MARATON IMA 8% veće PRIHODE u svojoj kompaniji (u prosjeku).

Mark Cukerberg je prepoznao značaj trčanja i to sa zaposlenima i pokrenuo je kampanju “A year of running“, koja promoviše 365 pretrčanih milja za godinu dana!

Započnite i vi svoju “5K” strategiju na Telekom Montenegro Business Run 2022. Sa kolegama je lakše i zanimljivije. Neka najbolji tim pobijedi.

Svaki učesnik dobija bogat startni paket koji uključuje medalju, majicu, bon za večeru i startni broj sa čipom. Nakon trke ga očekuje večera, piće i žurka. Dobra zabava, muzika i kvalitetno piće su zaštitini znak “After run” žurki, jer pobjedu treba nazdraviti uz nagrade, ples i druženje sa kolegama. Više infomacija o ovom izuzetnom dogadjaju možete pronaći na sajtu https://www.montenegrobusiness.run/ ili na kontakt telefon 067 51 80 80.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Zodijakov opus slika izložen u Centru za kulturu Danilovgrad njegova je najintimnija biografija

Published

on

By

Izvor opština Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opus slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koji je predstavljen na izložbi u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija i ne postoje riječi koje bolje mogu od tog izbora, izraziti likovnost, njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju.

To je saopšteno na otvaranju izložbe slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koja je upriličena u holu Centra za kulturu Danilovgrad, u okviru programa povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da je Božidar rođen u Danilovgradu gdje je živio i stvarao.

„Uvijek je govorio da je Danilovgrad njegov zavičaj, specifičan po različitostima malim i velikim, po dobrim i britkim ljudskim osobinama. Grad Danilovgrad, koji je imao ogroman zamajac od davnina, grad koji je znao samo da priča, ako ima dovoljno sluha za sve te njihove priče, govorio je Zodijak. Rijeka Zeta i njegovi mostovi su tragovi jači od svih nas. Zato neka grad Danilovgrad nikad ne zaboravi našeg Boža, neponovljivu ličnost koja je imala snage da nas inspiriše, povede i kreativno sugeriše onaj stav koji mu život nameće“, rekla je Kovačević.

Podsjetila je da je Božidar dobitnik više nagrada, ali da izdvaja onu koja mu je, kako je kazala najdraža, a to je Nagrada 9. decembar, svog rodnog grada.

„Kada sam pitala Boža jednom prilikom da li bi svoj atelje preselio u neki drugi grad, Božo mi je rekao „ne, moja je radost tu, tu je moj korak djetinji, a rekao sam sve je blizu ako čovjek hoće“, rekla je Kovačević.

Ćerka Zodijaka Milica Pavićević kazala je da ne može da govori o stvaralaštvu njenog oca bez snažnih emocija.

„Posebno kad u drugačijem okruženju posmatram život moje porodice, jer ove slike jesu to. Zodijakov opus izložen u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija. Ne postoje riječi koje bolje mogu, od ovog suptilnog izbora, izraziti likovnost i njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju. Opisivao je događaje, trag, um, rođenje i stradanje, ljubav, misao iznad svega i birao mjesto u našem domu u kojem će različiti izrazi živjeti sa nama“, rekla je Pavićević.

Sve je, kako je dodala, dobilo smisao.

„Za nas i konačni i beskonačni i neraskidivi. Za vas, draga publiko, jedno drugačije, možda najljepše druženje sa Zodijakom“, navela je Pavićević.

Predstavnica Centra za kulturu Danilovgrad, Božidarka Beba Popović, citirala je Zodijaka rečenicom koju je napisao „slikar ne treba da radi ono što vidi, već ono što će biti viđeno“.

„Centru za kulturu Danilovgrad čini čast i zadovoljstvo što smo sa porodicom Božidara Pavićevića Zodijaka sa posebnim uvažavanjem i sjetom upriličili ovu izložbu i tim gestom se makar odužili, podsjetili javnost na ovog značajnog crnogorskog umjetnika koji je nesumljivo ostavio veliki trag u likovnoj umjetnosti u Crnoj Gori“, navela je Popović.

Poručila je da izložba dokazuje to da djela velikog umjetnika uvijek žive i poslije njega.

Božidar Pavićević Zodijak rođen je 1948. godine u Danilovgradu. Srednju umjetničku školu je završio u Herceg Novom, a studirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Bio je svestran. Kreativnost i imaginaciju je, pored slika, crteža, scenografije i karikature ispoljavao u grafičkom dizajnu. Njegova djela su izlagana u Italiji, Kubi, a posebno je bio zastupljen na prostorima bivše Jugoslavije, a najviše u Beogradu. Izlagao je i u svim gradovima Crne Gore, a najviše u svom rodnom Danilovgradu. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Preminuo je 2015. godine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su Mila Nikić, vokalna solistkinja i Iva Uskoković violončelistkinja, a publika može posjetiti izložbu radnim danima od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati do 17. juna.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije