Connect with us

Muzika

Parampaščad : Zadovoljstvo stvaranja muzike i jedinstvo koje ono nosi

Parampaščad

Danas pričamo sa frontmenom spuške grupe PARAMPAŠČAD, Stefanom Pantovićem aka STEGA MEGA

 

Reci nam malo o nastanku benda i evoluciji imena benda.

Bend je nastao tako što smo se Momčilo Radulović, basista ovog benda, i ja našli na istim talasnim dužinama, i u želji da stvaramo autorski rad, osnovali bend. Brzo nam se priključio Marko Milonjić na bubnjevima koji je bio sjajan odabir zbog svoje energije koja se ukopila u bend. Dobra okolnost je bila što u to vrijeme Matija Brajović (Tandara mandara bros) počinjao da svira gitaru i zajedno sa Markom odradio nekoliko jam sessiona, koji su se nama jako svidjeli.

Shvatili smo da su nam oni potrebni, jer su imali tu neku “nevinu” energiju, koja nije bila oblikovana muzičkim pravilima. Tako da u avgustu 2011. godine nastaje bend. U početku ime je bilo “Paramparčad”, ali smo saznali da je ime već zauzeto od strane jednog benda iz Srbije. Kroz interni humor jedan od naših drugova predložio je da se zovemoParampaščad i to je tako i ostalo. Za sad imena nema u rečniku. (Smijeh)

Parampaščad

Foto: Parampaščad

 

Posle par godina sviranja obrada, na red je došao i autorski materijal koji smo čuli na Lake Festu. Kada ćete izdati album?

Na svirkama smo svirali obrade, ali smo radili i na autorskom materijalu, koji se “kuvao” od starta, dok su svirke bile upoznavanje sa publikom i promovisanje neke vrste muzike koja se nije svirala uživo kod nas do tada. Na Lake Festu smo imali premijerni nastup sa autorskim materijalom, dok sa izdavanjem albuma ne žurimo, mada imamo više zainteresovanih izdavača.

 

Koje svirke bi izdvojio kao najbolje u karijeri?

Svirka na Lake fest-u, i to ne samo u tehničkom smislu već emotivnom, jer za nas je bila magična, predstavljala je ispit, da vidimo da li smo kod publike prepoznati kao autorski bend. Zasigurno da su i sve prethodne svirke (oko 1000 njih) pomogle da se povežemo sa publikom. A sami Lake fest predstavljao je jedinstvo nas i publike, svirali smo mi ali i oni sa nama. Veliko poštovanje i ljubav za te ljude.

 

Svirka na Lake fest-u – “Svirali smo mi ali i oni sa nama”

 

Kako je Spuž i odrastanje u njemu uticalo na vaše stvaranje?

Neki prvi dodiri sa muzikom su bili u osnovnoj školi, bio je to Smak i slični bendovi dok krajem osnovne škole zavladalo je intresovanje za rap muzikom, i u tom vremenu nije bilo baš normalno da me vide u širokim i spuštenim “gaćama”, ali Spuž je mjesto koje ti daje šansu i priliku za izražavanje i generalno je slobodno mjesto koje je dobro uticalo kako na mene tako i na ostatak članova benda.

Tu su neka mjesta koja nam dosta znače, kao npr. rijeka Zeta (Gaz) na kojoj se okuplja naše društvo, koje te izoluje od problema i činjenice da je dosta stvari u haosu i dozvoli ti da ispoljiš svoju kreativnost. Iako sam dosta putovao, nikad nijesam želio da promijenim mjesto stanovanja. Mislim da nije to do Spuža, kao grada, već da svako prosto pronađe svoj “raj na Zemlji”, što je za mene definitivno Spuž.

 

 

Osim sviranja u bendu baviš se i produkcijom u studiju “STIVI”

Studio StiviU cilju ostvarenja snova, osnovali smo ga Ivan Ivanović i ja, prevashodno da snimimo svoj materijal, a onda i kao mjesto koje će olakšati i drugim bendovima isto to, u u jednoj sjajno, kućnoj atmosferi. Iz studija su izašle dvije pjesme Parampaščadi i dvije pjesme Bubnjivija, koje su prošle sjajno kod publike, po mom mišnjenju. Radili smo i sa Dinom Kapetanovićem (Autogeni trening), koji je komponovao muziku za predstavu nikšićkog pozorišta. Takođe, jedan od najvećih projekata je bio album “Divljina” kolašinskog benda RUDOLF.

Kako ste zadovoljnim prvim projektom studija, albumom kolašinskog benda “Rudolf”?

Sama činjenica da je ideja sa kojom su članovi benda došli ispunjena i pretočena u album na kraju, me ispunjava i jako sam zadovoljan. Ivan Ivanović i ja smo imali dosta prostora oko aranžmana i produkcije i cijelo snimanje je bilo kvalitetno i uspješno, jer je naišlo na sjajnu reakciju na kako na društvenim mrežama, tako i na YouTube-u. Čeka nas još posla sa Rudolfom i još dosta zanimljivog materijala koji treba da se snimi.

Kad možemo očekivati nastup ‘paščadi’ sa svojim autorskim repertoarem?

Nakon Lake Festa odlučili smo se samo za svirke koje će sadržati autorski materijal u saradnji sa Bubnjivijem i publika će čuti na čemu smo mi smo mi to radili prethodno vrijeme.

Kako vidiš crnogorsku rok scenu?

Definitivno postoji, iako smo svi braća, kumovi i drugovi, svi muzičari između sebe, mislim da treba da zadamo zajednički udarac i time pokažemo što to naša muzička scena nudi. Da sve krene na bolje, ne u finansijskom smislu već u duhovnom, jer tvoje riječi dolaze do nekog, uspijevaš da uradiš nešto, samo zadovoljstvo stvaranje muzike i jedinstva koje ono nosi. Znači sujeta dolje, podrška i bratstvo gore!

Pozdrav i ljube vas PARAMPAŠČAD.

Kilometri Parampaščad

Intervju The DŽADŽ

Muzika

Festival kulture Zabjelo u junu

Novo izdanje festivala kulture Zabjelo biće održano 9. i 10. juna ove godine i, kako najavljuju organizatori, obilježiće ga nastupi nekih od najtraženijih regionalnih imena alternativne scene.

Imena prvih izvođača, kako su naveli, biće saopštena iduće sedmice.

U okviru prvog izdanja prošle godine nastupili su Partibrejkersi, Darko Rundek, Zoster i Parampaščad.

Dio prihoda od ulaznica organizatori festivala donirali su Fondaciji “Bajkeri dobre volje”, kao i domaćinima festivala, Fudbalskom klubu Zabjelo.

NASTAVI SA ČITANJEM

Muzika

Bend “Vrpca” sjutra otvara “Lejk fest”

Kraj jezera Krupac u Nikšiću sjutra uveče počinje tradicionalni rok festival “Lejk fest” koji će, kako je najavljeno, u 20 časova otvoriti podgorički bend “Vrpca”. Slijede DST, “Piloti”, Black Metalika tribute, Agents of times i Marko Nastić. Nikšićki festival nastvalja se noć kasnije kada je najavljeno gostovanje Dece iz vode, Ateist rap, Van Goga, Negativa, Ten walls i Lee Dobričić. Za treću i završnu festivalsku veče, u subotu, 6.avgusta, nastupiće Kraljevski apartman, Kanda, Kodža i Nebojša (KKN), Bolero, Vojko V, Pol Van Dajk i Dejan Milićević.

Direktor Festivala Peđa Zečević kazao je “Danu” da će sve tri večeri program biti kako je proteklih dana i najavljivan. Besplatan kamp na ulazu u festivalski prostor je spreman da primi prve goste, a kao i svake godine sponzor Lejk festa nikšićka Pivara “Trebjesa” realizovaće kampanje “Kad pijem ne vozim” i “Rock&Recycle”.

Ulaznice za jedno festivalsko veče koštaju 10, a za sve tri 25 eura, dok je ulaz za djecu mlađu od 14 godina besplatan. Lejk fest i ove godine organizuje autobuski prevoz, a Pivara će subvencionisati dio cijene karata, pa će prevoz na relaciji Nikšić-Krupac-Nikšić koštati 70 centi, a od Krupca do Podgorice cijena karte će biti dva eura.

Zečević je podsjetio na neka standardna pravila Lejk festa a to su da je unos pića, hrane i predmeta od stakla na koncertni prostor zabranjen, bonovi za hranu i piće važe samo za naznačeni dan, mogućnost izlaska i ponovnog ulaska u koncertni prostor nakon 22 časa nije moguć, te da je pretres svakog posjetioca na ulazu obavezan.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije