Connect with us

Društvo

Primorski riječni konjic indikator protoka vode i osjetljiv je na hemijska zagađenja vode

Kroz projekat “Vode Balkana: biomonitoring za Park prirode rijeka Zeta” koji realizuje NVO Program za životnu sredinu (Environment Programme – EnvPro) sprovedena su istraživanja i odabrane indikatorske vrste koje će u narednom periodu biti praćene na odabranim lokalitetima u Parku prirode rijeka Zeta. Za monitoring su odabrane lako prepoznatljive vrste da bi se u aktivnosti praćenja vrsta i očuvanje rijeke Zete mogli uključiti svi ljubitelji prirode.

Gomphus schneiderii Selys, 1840 – Primorski riječni konjic

Dužina tijela odraslih jedinki primorskog riječnog konjica je oko 6 cm, a raspon krila do 8 cm. Tijelo je žute boje, kod starijih jedinki zelene boje, sa crnim šarama. Javljaju se jedinke plavih i zelenih očiju.

Larve primorskog riječnog konjica naseljavaju tekuće vode od većih potoka do velikih rijeka. Za larve je neophodno mozaično dno od zemlje, kamena, mulja i pijeska, koje je djelimično obraslo vodenom vegetacijom.

Mužjaci odraslih jedinki lete oko rijeka, ali se srijeću i na udaljenim mjestima. Kako larve, tako i odrasle jedinke primorskog riječnog konjica se hrane insektima i njihovim larvama, u najvećoj mjeri parazitskim dvokrilcima.

Stanište primorskog riječnog konjica

Primorski riječni konjic je indikator protoka vode i osjetljiv je na hemijska zagađenja vode. Ova vrsta je ugrožena zbog nestajanja staništa usled uticaja čovjeka i klimatskih promjena.

Primjeri uništavanja staništa su kanalisanje i isušivanje potoka i rijeka, izgradnje brana, kaptaže izvora, odlaganje čvrstog otpada i izlivanje otpadnih voda.

Primorski riječni konjic je mediteranska vrsta i u Crnoj Gori je sjeverna granica areala ove vrste.

Na području Parka prirode rijeka Zeta primorski riječni konjic je identifikovan duž cijelog toka rijeke Zete, zatim rijeci Sušici, Oboštici, donjem toku Brestice, potoku Rimanić, izvorima Kraljičino oko, Vrelima Milojevića, Viškim vrelima, Iverku. Primorski riječni konjic je na Crvenoj listi vilinih konjica (Odonata) Evrope u kategoriji NT (eng. near threatened) – skoro ugrožena vrsta.

Čuvanjem rijeka i potoka čuvamo i ovu značajnu vrstu.

Pogledajte i tekstove:


Advertisement
1 Comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Rukovodstvo Opštine posjetilo MZ Mosori, najavljena podrška

Predsjednik i potpredsjednik Opštine Aleksandar Grgurović i Bojan Pavićević posjetili su MZ Mosori i tom prilikom se neposrednije upoznali sa funkcionisanjem ove mjesne zajednice. Mještani su ovom prilikom izložili rukovodstvu Opštine probleme i izazove sa kojima se suočavaju mještani ovog kraja, stoji u saopštenju na sajtu Opštine Danilovgrad.

Već decenijama zapostavljan kraj suočava se sa problemima koji se tiču osnovnih životnih potreba. Kraj ne samo da je bogat istorijom, već i svim drugim resursima koji zaslužuju da budu valorizovani na najbolji način predočili su iz Mjesne zajednice rukovodstvu. Vjerski objekti, istorija, istorijske ličnosti, kulturni spomenici, plodno zemljište, poljoprivredni potencijal ne zaslužuju da budu zapostavljeni, kazali su mještani.

Između ostalog, Grgurović i Pavićević su istakli da će se trud Opštine usmjeriti ka rešavanju ovih problema po prioritetima. Vodosnadbijevanje i putna infrastruktura su problemi koji će biti rešavani u narednom periodu shodno finansijskim mogućnostima Opštine.

Prisutni su istakli da ne pamte kada ih je posjetilo rukovodstvo Opštine i da im to uliva nadu da će ovo mjesto zasijati nekadašnjim sjajem. Nadaju se da će poboljšanjem uslova života ponovo okupiti brojna domaćinstva, pa će samim tim i obrazovne ustanove ponovo biti u funkciji.

Grgurović i Pavićević obišli su puteve u ovom kraju kao i izvor koje će predstavljati bazu za rešavanje problema vodosnadbijevanja. Obišli su i zapuštene putne pravce čijom bi se sanacijom poboljšali uslovi za bavljenje poljoprivredom, zaključuje se u saopštenju na sajtu Opštine.

Nastavite čitanje

Društvo

Dvorište Dnevnog centra obogaćeno skulpturom iz Umjetničke kolonije

Skulptura poznatog vajara Rada Vilotijevića iz SAD-a „I love Montenegro“ koja je svojevremeno nastala u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu, od danas će krasiti dvorište JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Danilovgradu“.

Plan razmještanja skulptura po kojem je već odavno trebalo da bude postavljena ispred ove značajne institucije u našem gradu, konačno je realizovan u prisustvu novog v.d. poslovnog direktora JU „Umjetnička Kolonija“ Andrije Radulovića i v.d. direktorice Marije Bajčete JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom“ i ostalih zaposlenih u ove dvije institucije.

 

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Opština Danilovgrad (@opstinadanilovgrad)

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije