Naslovna - Danilovgrađani - PODGORICA: ,,Dnevnik čitanja” učenika danilovgradske Gimnazije otvoren u Dvorcu Petrovića
Dnevnik čitanja

PODGORICA: ,,Dnevnik čitanja” učenika danilovgradske Gimnazije otvoren u Dvorcu Petrovića

Treću izložbu ,,Dnevnik čitanja” koja predstavlja radove učenika Gimnazije Petar I Petrović Njegoš iz Danilovgrada i profesora Miroslava Minića otvorila je sinoć u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića u Podgorici književnica Lena Ruth Stefanović.

Među izloženim radovima učenika odjeljenja IV1, IV2, IV4 i IV5 danilovgradske Gimnazije našli su se kolaži inspirisani djelima Šekspirovog ,,Hamleta”, ,,Romanse mjesečarka” Federika Garsija Lorke, romanom ,,Derviš i smrt” Meše Selimovića, poezijom ,,Instrukcija maslini” Radovana Zogovića, ,,Ponoć mene” Rista Ratkovića, Kišovom ,,Enciklopedijom mrtvih”, Borhesovim pričama, poezijom Alekse Šantića, Branka Miljkovića, Artura Remboa, ,,Sonetnim vijencom” Franca Prešerna i ,,Šeširićima” Ivana Cankara.

 

 

Stefanović je istakla da je izložba ,,Dnevnik čitanja” svojevrsni dokument o kreativnom pedagoškom pristupu podsticanja čitanja – obrazovanja u dobu adolescencije, kada se burno odvija proces otkrivanja i formiranja ličnosti.
– Neobičnost ovakvog pristupa čitalačkoj aktivnosti je vizuelizacija misli, ideje, shvatanja, poimanja života kakav može pružiti književnost – kazala je Stefanović.

Prostor je bio ispunjen učenicima, profesorima iz raznih škola i umjetnicima, među kojim su bili pisci Ognjen Spahić i Snežana Dakić Tomanović, muzičarka Vjera Nikolić, profesorica dizajna na FLU Suzana Pajović i slikarka Biljana Keković.

,,Dnevnik čitanja – vizuelizacija književnog teksta kao podsticaj čitalačkoj aktivnosti učenika” je metodološki pristup čiji su autori Miroslav Minić i Svetlana Koprivica. Profesionalna iskustva pretočili su u obuku koja doprinosi profesionalnom razvoju nastavnika i koja je postala dio zvaničnog obučavanja nastavnika u Zavodu za školstvo Crne Gore.

Za ,,Dnevnik čitanja” Miroslav Minić dobio je nagradu za Najbolje primjere dobre prakse koji podstiču i promovišu preduzetničko učenje u okviru Konkursa u organizaciji Nacionalnog partnerstva za preduzetničko učenje Crne Gore.
Radovi-kolaži ,,Dnevnik čitanja” takođe su prethodnih godina bili izloženi u knjižari ,,Karver” u Podgorici i u holu KIC-a ,,Budo Tomović”, u okviru FIAT-a.

Sve tri izložbe je finansijski podržala Fondacija Petrović Njegoš.

B.R.

 

MNE MAGAZIN

Takođe pogledajte

Ulice našeg grada: “Moj grad u mom srcu”

Povodom obilježavanja 150 godina od osnivanja Danilovgrada, učenici 7, 8, i 9. razreda OŠ “Vuko …

OŠ “Blažo Mraković”, Škole za 21. vijek

U okviru projekta ,,Škole za 21. vijek”, Osnovnu školu “Blažo Mraković” u Donjem Zagarču, je …

Оставите одговор

%d bloggers like this: