Projekat “1000+”

Cijene i prodaja stanova su se povećale posljednjih mjeseci u Podgorici, tako da je metar kvadratni stana u izgradnji poskupio od 100 do čak 300 eura, saopštila je direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine Mira Radović.

“Cijene stanova su se posljednjih četiri-pet mjeseci primjetno povećale. Smatram da je rast cijena povezan sa projektom Hiljadu plus, jer je rast započet krajem marta i početkom aprila”, kazala je Radović Pobjedi.

Vlada je u aprilu pozvala zainteresovane investitore da ponude izgrađene ili stambene objekte u izgradnji, koji će biti ponuđeni za prodaju građanima u okviru projekta rješavanja stambenih potreba po povoljnim uslovima „Hiljadu plus“. Crnogorski građani, koji nemaju riješeno stambeno pitanje, od 23. jula mogu konkurisati za kupovinu stanova kroz treću fazu projekta Hiljadu plus.

Radović je navela da je ova agencija ranije stanove u izgradnji u podgoričkom naselju Stari aerodrom prodavala po cijeni od 1.000 do 1.100 eura po kvadratu, a sada takve stanove nude po 1.250 eura. Stanovi u bloku oko Delta sitija prodavali su se ranije od 1.250 do 1.300, a sada od 1.350 do 1.400 eura po metru kvadratnom.

“Došlo je do rasta cijena stanova na svim lokacijama na nivou cijele Podgorice, od nekih minimum 100 eura povećanja po kvadratu u izgradnji do čak i 300 eura po kvadratu. Po cijeni ispod 1.200 do 1.250 eura po kvadratu u Podgorici ništa valjano ne možete naći”, istakla je Radović.

Dodala je da je povećana i prodaja stanova i zainteresovanost građana za kupovinom.

“Najčešće se traže stanovi u dijelu grada Preko Morače, u okolini Delta sitija, odnosno Siti kvartu, kao i jednosobni stanovi na Starom aerodromu, to su tri najtraženije lokacije”, izjavila je Radović.

Prema njenim riječima ova agencija za nekretnine ima dosta kupaca koji traže jednosoban stan u kvartu Preko Morače po cijeni do 50.000 do 55.000, ali ova agencija takvih stanova nema u ponudi.

“U Siti kvartu teško da možete naći useljiv stan jer ga nema, tu vam ne pomaže novac, i tu je gotovo nemoguće kupiti stan, a ako ga i nađete u pitanju su nerealne cijene”, objasnila je Radović.

Došlo je, kako navodi, i do rasta cijena i potražnje u starogradnji.

“U posljednje vrijeme su se pojavili i kupci koji traže i stanove u starogradnji u kvalitetnijim zgradama. Teško da se može naći stariji stan na bilo kojoj lokaciji po cijeni ispod 1.000 eura”, naglasila je Radović.

Dodala je da njihova agencija nema poslovnog interesa, odnosno dogovora i ugovora sa investitorima, što se tiče projekta Hiljadu plus.

“Smatram da niko od investitora ne sarađuje sa agencijama u vezi sa projektom Hiljadu plus, jer te kompanije imaju siguran posao i zašto bi davali proviziju bilo kome kad već imaju odrađen posao. Mi nemamo u ovom projektu ni sa kim saradnju i prosto taj dio posla ne radimo”, ocijenila je Radović.

Objasnila je da je ovo period godine kad agencije imaju najviše posla što se tiče zakupa stanova.

“Jul, avgust i septembar su mjeseci kad se najviše radi po pitanju zakupa i to u najvećoj mjeri zbog studenata koji u ovom periodu traže stanove u zakup. Cijene zakupa su stabilne i na prošlogodišnjom su nivou”, kazala je Radović.