Izvršni direktor Instituta – mr Mitar Radonjić sa saradnicama informisao je predstavnike organa državne uprave i ambasade SAD-a o uslugama koje sklonište pruža žrtvama trgovine ljudima ali i ostalim aspektima rada skloništa.

Ambasadorka Rajnke je istakla evidentnu posvećenost i profesionalnost tima na čelu sa direktorom Radonjićem, dok je ministar Nuhodžić istakao projekat skloništa kao dobar primjer multisektorske saradnje organa državne uprave i civilnog sektora.

Ministar Purišić je prisutne upoznao sa značajnom podrškom koju Ministarstvo rada i socijalnog staranja pruža u svrhu potpune održivosti skloništa. Zaključeno je da su organi državne uprave u saradnji sa Institutom dali pravovremen i odlučan odgovor u cilju zbrinjavanja, zdravstvene zaštite, reintegracije i bezbjednog povratka u zemlju porijekla žrtava trgovine ljudima u proteklih mjesec dana.

Kao odgovorno društvo moramo pružiti adekvatnu zaštitu i pomoć žrtavama trgovine ljudima, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je danas sa minstrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem i ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke posjetio Sklonište za žrtve trgovine ljudima, kojim rukovodi NVO „Institut za socijalnu i obrazovnu politiku“.

Nuhodžić je naveo da funkcionisanje ovog Skloništa predstavlja dobar primjer saradnje  državnih institucija i civilnog sektora i i rеzultat je odgovornе politikе koju sprovodi Vlada Crne Gore. On je  podsjetio na nedavnu akciju Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva, kada je u Crnoj Gori presječen najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu.

“U jednom trenutku smo se našli pred nemalim brojem žrtava trgovine ljudima, ali su državne institucije i civilni sektor sinergijom uspjeli da adekvatno odgovore na ovaj izazov”, dodao je Nuhodžić. Ukazao je na značaj Tima za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je za veoma kratko vrijeme ostvario značajne rezultate.

“MUP će, kao i do sada, posvećeno i odgovorno nastaviti da pruža  podršku sistemu zaštite žrtava. To je obaveza svih nas, nadležnih organa, civilnog sektora, medija i građana. Država i institucije sistema će još snažnije progoniti sve one koji se bave trgovinom ljudima”, kazao je  ministar unutrašnjih poslova.

Takođe, Nuhodžić je izrazio zahvalnost ambasadorki SAD-a na kontinuiranoj podršci koju pruža državnim institucijama i civilnom sektoru, kada je u pitanju trgovina ljudima.

Foto: Vlada CG  Foto: Vlada CG

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da su kroz Javni poziv odabrali „Institut za socijalnu i obrazovnu politiku“ da razvije socijalnu uslugu pružanje smještaja žrtvama trgovine ljudima za 2020. godinu i da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja ovu uslugu finansirati u iznosu od 40.000 eura.

Nakon obilaska skloništa izrazio je zadovoljstvo razvojem ove socijalne usluge, uslovima koje sklonište pruža, kao i posvećenošću osoblja koje žrtvama trgovine ljudima pomaže pri lakšem oporavku od trauma i lakšem integrisanju u zajednicu.

“Želim da kažem da Centar za socijalni rad pruža ovom skloništu sve potrebne usluge i podršku kako bi se lakše izborili sa onim što je očekivano i što je politika Vlade u ovoj oblasti. Zahvaljujem se kolegama iz Vlade, posebno iz Ministarstva unutrašnjih poslova na posvećenom otkrivanju potencijalnih žrtava trgovine ljudima i svakako Ambasadi SAD i ambasadorki lično, koji su uvijek tu da nam pomognu da pronađemo najbolja rješenja i odgovore , da se izborimo sa ovim izazovima, i da nam pruže svu drugu logistiku”.

Ministar Purišić je rekao da je Vlada Crne Gore obezbijedila potrebna sredstva da se ovaj servis kontinuirano finansira i dodatna sredstva u iznosu od 250 eura da se po korisniku participira u troškovima održavanja ovog skloništa.

Foto: Vlada CG  Foto: Vlada CG

Takođe, ministar je kazao da postoji spremnost za širenje kapaciteta ove vrste podrške i u drugim gradovima i specijalizovano za druge vidove podrške.

Ambasadorka Rajnke je iskazala zadovoljstvo što je danas pozvana da posjeti Sklonište i upozna se sa radom i naporom koji ulažu pojedinci u pružanje neophodne njege žrtavama trgovine ljudima.

Ambasadorka SAD-a je izjavila da je Vlada SAD-a pomogla napore u borbi protiv trgovine ljudima, stvaranju međuresorne radne grupe koja se bori protiv trgovine ljudima, jačanju kapaciteta organa za sprovođenje zakona i da se Vlada SAD-a obavezala da će nastaviti podršku u ovom smjeru u budućnosti.