Naslovna - Novosti - Društvo - Sjutra su Djetinjci, jedan od najljepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Sjutra su Djetinjci, jedan od najljepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Pravoslavna crkva i vjernici u nedjelju 23. decembra obilježavaju Djetinjce, jedan od najljepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Slave se treću nedjelju uoči Božića tako što ujutru rano ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu djecu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan ili običan kanap, ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim dijelom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Vrednija djeca se potrude da u danima koji slijede pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima “platiti otkup” na praznični dan.

Dešava se i da se djeca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se prije nego što oni uđu u dječju sobu. Djeci se vezuju noge ili ruke, najčešće za stolicu na kojoj sjede. Simbolično se vezuju čak i djeca koja su još u kolijevci, ali i odrasla „djeca” koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se djeca „otkupe” poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate djeci nazad da se počaste.

Narodni običaji i vjerovanja

Vezivanje za Djetinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko posjeduje pošteno zarađenu imovinu i dobra djela.
lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gdje će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovjek dobro učinio.

Dobra i štedljiva djeca prikupe nešto sredstava štednjom pa za taj dan nabave neku čast i driješe se onima koji ih vežu. Djecu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.

dijaspora.news/

Takođe pogledajte

Spremite kišobrane

Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura vazduha od 26 do 36 stepeni. …

Kovačević: Manifestaciju “Rijekom Zetom” obilježiće raznovrstan i bogat program

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, istakla je da je pripremljen bogat cjelodnevni program tokom manifestacije …

Оставите одговор

%d bloggers like this: