Connect with us

Mjesta i znamenitosti

Vukotica – Izletište u blizini Danilovgrada

Published

on

Vukotica

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vukotica – Planinsko–izletničko mjesto, udaljeno 22km od centra grada, obraslo borovom šumom, bogato ravničarskim prostorima i proplancima, na 948-974 m.n.v. Do Vukotice se dolazi iz dva pravca: putem iz Podgorice preko Vranjskih njiva, Pipera, Kopilja, Radovča ili Gostilja, i putem od Danilovgrada preko Gorice, Jelenka, Luka i Gostilja.  Putni pravac iz Podgorice je asfaltiran, sve do Vukotice, dok je putni pravac iz Danilovgrada, u dužini od 9,5 km, djelimično asflatiran. Od Vukotice se makadamskim putem stiže do Ponikvice. Ovom lokalitetu pripadaju sljedeći katuni: Vukotički Do, Rujišta, Dugi Do, Dobri Do, Lakine Lazine.

Vukotica se nalazi na 950mnv, obrasla visokim borovim (munika) i bukovim šumama. U širem reonu je značajno zastupljen cer i druge vrste lišćarskih stabala, žbunova i prizemne flore.

U području Vukotičkog dola i Rujišta postoje dva izuzetno izdašna bunara sa visoko kvalitetnom pitkom vodom (postoji mogućnost razvoda vodovoda za potrebe izletnika i razvoj turizma). Na ovom prostoru ima preko 50 izgrađenih vikend kuća i kuća za život na katunu u toku ljetnje sezone. Područje je bogato pašnjacima, njivama za
proizvodnju eko-hrane u oblasti povrtarsko-ratarske i voćarske proizvodnje (jagodasto voće) i proizvodnju mlijeka, mliječnih proizvoda, meda i mesa.

Područje je bogato ljekovitim i aromatičnim biljem, šumskim plodovima i pečurkama. Sve ovo upućuje na konstataciji da ovaj prirodni ambijent predstavlja veoma povoljnu destinaciju za razvoj Eko-turizma po sistemu Eko- katuna. Njega bi sačinjavali objekti izgrađeni i uklopljeni u lokalni ambijent. To su centralni objekat sa restoranom i okolne kućicebrvnare (10-15) manjih površina, jednostavno opremljene za smještaj porodica, ali udobne i izolovane u prirodi. Kućice su opremljene leţajima za spavanje, čajnom kuhinjom i sanitarnom opremom. U zajedničkom-centralnom objektu bi se pripremala domaća hrana (kao lokalni brend – eko – hrana).

Vukotica

Osim toga na ovom prostoru se može uspješno organizovati kampovanje (kao sve traženiji vid turizma), turistima bi se takodje nudila domaća eko-hrana. Pogrešno je shvatanje da su kamperi siromašni turisti, upravo je obrnuto, oni traţe prirodu sa neophodnim kvalitetima u prirodno-urbanoj sredini i pejzaţu izuzetne ljepote. To su zahtjevi kampera sa visoko kvalitetnim kriterijumima i visokom plateţnom moći za ovakve vrste destinacija. Ovu vrstu turista čine porodice iz velikih gradova sa djecom – turisti koji su okrenuti prirodi (zdrav život na selu, u planini i slično), uz okolinu punu zanimljivosti i događaja (posmatranju ţivotinja) i uz konzumiranje lokalnih jela i pića i integrisanje u porodicu domaćina.

Na ovom pravcu nalazi se S. Gostilje gdje žive domaćinstva, koja se bave poljoprivredom (naročito stočarstvom) i predstavljaju osnovu za razvoj seoskog turizma-kombinacija smještaja, snadbijevanja i ishrane sa mogućnostima za učešće u takozvanom aktivnom odmoru (adekvatan komfor, ali bez hotelske usluge). Ovaj prostor nudi razvoj kampovanja („kampovanje u divljini” na Ponikvici) u prirodi uz ponudu tradicionalne ishrane.

Prostornim planom Opštine planirano je da Vukotica i Gostilje mogu do 2020.godine izgraditi oko 160 ležaja u različitoj vrsti ponude od toga su: 50 ležaja u privatnom smještaju na selu, 80 ležaja eko-katuni i 30 ležaja kampovi.

Izvor: Strategija razvoja turizma u Opštini Danilovgrad do 2020. godine

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Mjesta i znamenitosti

Danilovgradski vremeplov: Bejzbol, ratovi, pošta… (Foto)

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vjerovali ili ne, u Crnoj Gori su, što se tiče teritorije Balkana, započele prve sportske aktivnosti poput skijanja, tenisa,  golfa, bagmintona, klizanja, a evo, u Danilovgradu je 1920. godine postojao i bejzbol klub!

Na sledećoj fotografiji vidimo danilovgradsku poštu za vrijeme okupacije u I svetskom ratu.

Mirkov most. Fotografija iz 1910. godine

U nastavku i jedna fotografija iz drugog svetskog rata

foto: montenegrokingdom

NASTAVI SA ČITANJEM

Mjesta i znamenitosti

Rijeka Zeta, septembar 2022.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
27°
Ведро
06:4718:15 CEST
Осећај: 27°C
Ветар: 11km/h S
Влажност: 32%
Притисак: 1023.03mbar
УВ индекс: 4
СубНедПон
26/13°C
26/14°C
25/16°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']