Tabla sa imenom Jagoša Žarića, prvoborca i komadanta Prve proleterske brigade, svečano je otkrivena u oktobru 2019. godine u 10 sati u istoimenoj ulici u naselju Banjica na opštini Voždovac, saopštila je porodica.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Jagoš Žarić bio je prvoborac, komadant Prve proleterske brigade koja je pod njegovim vođstvom probila obruč na Sutjesci, bila na Sremskom frontu, gdje su zarobili čuvenu Princ Eugen diviziju i oslobodili Zagreb, a potom i stigli do Trsta.

Takođe Jagoš je sa svojim saborcima aktivno učestvovao u oslobađanju Beograda, gdje se razvilo prijateljstvo sa čuvenim ruskim generalom Ždanovim, koji je, kada je dolazio u Beograd, insistirao da ga na aerodromu sačeka Jagoš Žarić. Nažalost, do tog susreta nije došlo jer je ruska delegacija tragično nastradala.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Prema riječima Aleksandre, Žarićeve ćerke, koja se obratila “Blicu”, saborci ga se sjećaju kao rođenog vojskovođu, izuzetno hrabrog, koga “metak nije htio”.

Jagoš Žarić, prema riječima članova porodice, potiče iz partizanske porodice, jer je u Narodnooslobodilačkom ratu učestvovalo 42 člana porodice Žarić, od koji je bilo pet nosilaca Partizanske spomenice 1941. godine, a 20 ih je izgubilo život u toku rata.