Naslovna - Novosti - Društvo - GRADSKA I HRAMOVNA SLAVA U DANILOVGRADU (Galerija)
Izvor Facebook: Црквена општина Даниловград - Crkvena opština Danilovgrad

GRADSKA I HRAMOVNA SLAVA U DANILOVGRADU (Galerija)

Povodom praznika svete Prvomučenice Tekle Ravnoapostolne, koji je slava sabornog hrama i grada Danilovgrada, u subotu 05. oktobra 2019. godine, služena je sveta arhijerejska liturgija u crkvi svete Tekle u Danilovgradu. Svetim bogosluženjem je načalstvovao Njegovo preosveštenstvo episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički gospodin Kiril sa sveštenstvom, monaštvom i narodom Božjim. Zajedno sa brojnim vjernicima, za hramovnom pjevnicom liturgijske himne su prinijeli članovi Pravoslavnog bratstsva Sveti Arsenije iz Danilovgrada.

Nakon pročitanog odjeljka iz svetog Jevanđelja, preosvećeni vladika Kirilo se prisutnima obratio prazničnom besjedom, u kojoj je na primjeru mučeničkog podviga svete Tekle poučio vjerne hrišćanskim vrlinama i ljubavi prema Bogu, naglasivši kontinuitet Crkve Božje od apostolske propovijedi u gradu Ikoniji, kada se Hristu obratila sveta Tekla, pa sve do našeg vremena.

Na kraju svetog bogosluženja, vladika je sa sveštenstvom i vjernim narodom u litiji prošao gradskim ulicama, blagosiljajući Danilovgrad na dan gradske slave. Tom prilikom litija je pohodila gradilište budućeg sabornog hrama svete Petke, na kojem građevinski radovi počinju upravo ovih dana. Tokom litije je izvršeno osvećenje renovirane Crkvene kuće, koja će tokom gradnje služiti za potrebe Odbora za izgradnju sabornog hrama svete Petke, kao i prostorije Pravoslavnog bratstva Sveti Arsenije iz Danilovgrada, koje se takođe nalaze u Crkvenoj kući.

Nakon litije ispred hrama svete Tekle izvršeno je osvećenje slavskog kolača, koji su prinijeli ovogodišnji domaćini slave – braća Radule i Zoran Živaljević. Dio slavskog kolača predali su domaćinu slave za sledeću godinu gospodinu Gojku Simoviću, koji će dogodine zajedno sa privrednikom iz Banjaluke i prijateljem danilovgradske Crkvene opštine Slavišom Gajićem, prinijeti slavski kolač.

Poslije završetka svete službe svi prisutni su ugošćeni za slavskom trpezom ispred Crkvene kuće, kojom prilikom su djeca – polaznici Škole vjeronauke iz Danilovgrada izveli prigodni program.

Takođe pogledajte

Odluka o dodjeli Nagrada ,,Deveti decembar“ u 2019. godini

Žiri za dodjelu nagrade ,,Deveti decembar“ u sastavu: prof. dr Đorđije Šaranović, predsjednik;  Zorica Pavićević, …

Razvoj infrastrukture uz podršku Norveške za ostanak mladih u Crnoj Gori

Kraljevina Norveška, koja finansira sa 250.000 evra javni poziv za razvoj infrastrukture u manje razvijenim …

Оставите одговор

%d bloggers like this: