I večeras su nastavljene protestne šetnje građana zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Do sada najveći broj građana u Bijelom Polju u litiji je predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. U litiji je učestvovalo više od deset hiljada građana koji su u mirnoj povorci prošetali do crkve Svetog Nikole, uz prisustvo policije.

Vladika je poručio da pravoslavni vjernici trpe veliku nepravdu, izglasavanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji, kako smatra, nije u skladu ni sa čim osim sa “zlom voljom i sa pohlepom pojedinaca iz vlasti.”

“A donošenje takvog nakaznog zakona je poniženje i Crne Gore i cijelog njenog poretka, a naročito je zlokobno to što unosi podjele među braćom”, kazao je vladika Joanikije.

On je pozvao vlasti i državu da ukinu zakon koji je, kako ocjenjuje, diskriminatorski samo u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu koja je najbrojnija u Crnoj Gori, što će, kako je kazao, ako tako nastave, biti zlo i po narod i po državu.

“Ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, ali ni sa međunarodno utvrđenim standardima. I ako misle u Evropu, dužni su da obezbijede svakom slobodu vjere, i najmanjoj zajednici, a posebno najbrojnijoj vjerskoj zajednici crkvi pravoslavnoj svetoj u Crnoj Gori, kojoj pripada preko 70 posto građana Crne Gore“, kazao je vladika Joanikije.

On je podsjetio da vjernici SPC ne traže ništa više osim istih prava koja su data Katoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

Poručio je da, ako bude incidenata, samo mogu da ih izazovu drugi, a ne vjernici SPC.

“I zato treba da snose odgovornost naše vlasti koje su ovo zlo proizvele, a mi se molimo i za njih, neka i njih bog urazumi i vrati na pravi put bratske sloge i ljubavi da brinu o svom narodu i budućnosti ove države”, poručio je vladika Joanikije.

Škuletić: Borimo se protiv duhova tame

Ni novogodišnji praznici, ni hladnoća, nijesu omeli na hiljade Nikšićana, koji su i večeras nakon molebana krenuli za sveštenstvom i monaštvom koji su predvodili litiju ulicama Nikšića. Na gradskom Trgu okupljenim vjernicima se obratio iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, koji je kazao kao da u isto vrijeme sanja ružan i lijep san. Lijep san jer su “braća i sestre, okupljeni oko časnog krsta zajedno”, a ružan što ih je takav zakon okupio.

nkk
Sa skupa u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

“Nigdje u Crnoj Gori nema tako dobrih, iskrenih i otvorenih ljudi, a na drugoj strani tako žestokih, kao u Nikšiću. Biblijska istina kaže da Bog takve voli. On ne voli mlake ljude, jer od velikog grešnika pravi pravednika, a dobrog čovjeka preobraća u svetitelja. Takvi smo mi i uvijek treba da imamo stav, da ne budemo mlaki”, poručio je Škuletić.

Kako je kazao, šetnja sa krstom, molitvom, tamjanom i biblijskim pojanjem je pravi način borbe za vjeru.

“Mnogi nas pitaju kako ćemo da se borimo kada je na njihovoj strani moć i sila. Ali mi znamo našeg praiskonskog neprijatelja, mi znamo pakosnika ljudskog protiv koga se borimo. Borimo se, kako kaže apostol Pavle, protiv duhova tame. On nam je i rekao da se borimo molitvom i postom”, kazao je iguman Pivskog manastira.

Škuletić
Škuletić(Foto: Svetlana Mandić)

Podsjetio je na riječi vladike Nikolaja da ne postoje neprijatelji, nego samo surovi prijatelji. Kako je rekao, “kada nam je puno srce onda lakše praštamo i žalimo neprijatelje što i oni ne mogu da to osjete”.

“Ovo je prava borba, da se krijepimo protiv molitve i posta”, kazao je Škuletić i pozvao ljude da čine dobre stvari, budu dobri ljudi i ne odustaju. Prema njegovim riječima, nikada u posljednjih 600 godina u Crnoj Gori nije bila jača vjera. Kazao je da vjerni narod mora biti istrajan i odlučan u borbi za vjeru i da shvati da je ovo samo početak borbe. Kao primjer je naveo Ukrajinu gdje su sveštenici, monasi i narod uspjeli da molitvom i istrajnošću sačuvaju svoje crkve i svetinje.

Kako je kazao, narod mora biti istrajan da vjeru, svetinje, kulturu i prave vrijednosti ostavi potomcima. Pozvao je narod da se do Badnjeg dana okuplja uvjeren da će molitvama, istrajnošću i čistim srcem, izvojevati pobjedu.

Više hiljada građana u Beranama

Prvog dana nove godine više hiljada građana Berana okupilo se u centru, ispred zgrade Opštine, odakle su u mirnoj litiji prošetali do manastira Đurđevi stupovi, gdje je služen moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kolona građana se protezala čitavom dužinom i širinom ulice Dušana Radevića, od kružnog toka kod zgrade policije, sve do raskrsnice na magistralnom putu.

Među građanima su i večeras bili predsjednik opštine Dragoslav Šćekić i veliki broj lokalnih funkcionera iz vladajuće kolaicije Zdravo Berane (SNP, DF) i Demokrate.

Moleban je u porti manastira služio protojerej Dragan Ristić, koji je okupljene pozvao da  se i dalje „sabiramo u odbrani svetinja“.

Građani su se, kao i prethodnih dana, mirno razišli nakon molebana, a policija je čitavo vrijeme obezbjeđivala bezbjedan prolaz građanima na prelazima ulica i saobraćanica.

Najmasovniji skup do sada u Pljevljima

Molebni kanon Presvetoj Bogorodici služen je i večeras u crkvi Svete Petke u Pljevljima. Službi je, kao i predhodnih dana, prisustvovao veliki broj vjernika.

Litija predvođena sveštenstvom portom je krenula ulicama grada. Mnogi od građana nosili su ikone, a večerašnji skup je najmasovniji do sada.

“Probuđena srca i savjest naših Pljevljaka koji u sve većem broju bez straha izlaze u susret našoj Crkvi, najveća su snaga ovog naroda. Ovih dana pojedini, ne znajući šta je Crkva, pozivaju nas da se vratimo u hramove. Gdje da se vratimo, kad nam ih oduzimaju i tjeraju nas na ulicu. Upornim, dostojanstvenim i mirnim molitvenim okupljanjima na kojima ćemo istrajati dokle god bude potrebno, borimo se isključivo za ono što nam pripada, a što su naši slavni preci u vijekovima iza nas gradili i čuvali. Naše svetinje ugrožene su „zakonom topuza“, koji je presedan u istoriji prava! I jedini način da ih sačuvamo je da u miru i što brojnije, pokažemo naše neslaganje. U tome nam se već pridružuju mnogi sugrađani, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost”, saopšteno je iz Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

Odbor je pozvao građane da ne dozvole da se među njih uvuku provokatori i ne dozvole bilo kakav incident tokom okupljanja.

“Pozivamo naš voljeni narod da na litiju svi nose ikone iz svojih domova, jer ovdje nema mjesta nikakvim nacionalističkim i partijskim obilježjima. Naši zvanični slogani neka budu jasan stav „Ne damo svetinje“ i poziv „Svi na ulice“, saopšteno je iz pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

“Boka ne da svetinje”

Par stotina vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske večeras je ponovo prošetalo ulicama Tivta.

Nakon molebana, kojeg je u crkvi Svetog Save služio tivatski paroh, otac Petar Petrović, vjernici su, noseći krst i zastavu MCP, ali i veliki transparent na kome je pisalo „Mi smo vojska patrijarha Pavla – Boka ne da svetinje“, u litiji prošetali tivaskim ulicama i došli do zgrade Opštine gdje su se zaustavili. Tu im se, u ime organizatora, obratio Slobodan Bulajić, koji je kazao da su se okupili na molebanu „da branimo našu Crkvu, Ostrog i Cetinje, grobove naših predaka i sve naše svetinje.“

tivat
Sa skupa u Tivtu(Foto: Siniša Luković)

„Milo Đukanović, posljednji evropski diktator koji je iz male Crne Gore izvukao toliko bogatstvo da se prema pisanju engleskog Independenta, svrstao među najbogatihjih 20 državnika u svijetu. Pošto je ekonomski uništio, mogu tako reći, zemaljsku Crnu Goru, posegnuo je i ka nebesima, ali ne da se pokaje, nego da uništi onu duhovnu, vječnu Crnu Goru, Crnu Goru Petrovića i Marka Miljanova, koju naravno, uništiti ne može. On hoće da uništi naše duhovno biće, naše duhovno pamćenje i našu vezu sa precima, da bi nas pretvorio u bezličnu masu bez imena i pamćenja koju može lako kontrolisati – takozvane Montenegrine, koji se odriču i stide svojih predaka, mijenjajući im i natpise na nadgrobnim spomenicima”, kazao je Bulajić dodajući da „oni koji su prodali sve što se prodati moglo, kada više nema šta da prodaju krenuli su da krčme i crkveno.“

Bulajić je poručio da vjernici MCP sada moraju čuvati mir, bratsku slogu i ljubav.

„Ionako nas je malo, Srba i Crnogoraca i naše braće rimokatolika i muslimana – svega 700 hiljada, a još žele da nas zavade da bi tako što više vladali. Mi ne smijemo nikoga mrziti jer je mržnja od đavola, a ljubav od Boga. Ako ne mrzimo, nego volimo, ako smo smireni pred Bogom, postojani u trpljenju ovog bezakonja i istovremeno tvrdi i odlučni do kraja da uz božiju pomoć da odbranimo naše svetinje, tada će nam budite sigurni u to, Bog i Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski pomoći da neizostavno odbranimo našu Crkvu i naše svetinje”, istakao je Bulajić, dodajući da Đukanović i DPS imaju „plan kako da preotmu naše svetinje, pa naša Crkva mora biti odlučna u odbrani i da pored pokajanja, molebana i molitve, mora pod hitno napraviti plan odbrane naših crkava i manastira“.

Skup koji je obezbjeđivalo dvadesetak policajaca, protekao je bez incidenata, a vjernici su se na kraju litije mirno razišli.

Litija i na Žabljaku

Žabljačani i večeras kreću u litiju nakon molebana održanog u crkvi Svetog Preobraženja.

U gradu podno Durmitora danima protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Žabljak
Sa Žabljaka(Foto: Privatna arhiva)

Jedan od okupljenih kazao je Vijestima da je u litiju tim gradom večeras krenulo nekoliko stotina ljudi.

Građani su se večeras okupili i ispred Sabornog hrama u Baru.

U Plužinama je takođe, nakon služenog molebana, organizovana mirna šetnja ulicama.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •