Ove godine na Sinjajevinu program su organizovale opštine Danilovgrad, Kolašin, Žabljak, Mojkovac i Šavnik.

Domaćin je bila Opština Kolašin, čiji gradonačelnik Milisav Bato Bulatović je otvorio program i zahvalio se svima koji su došli na Ilindanski sabor.

Juče na Sinjajevini (Foto: Jelena Jovanović) Vijesti

Ove godine umalo je izostalo tradicionalno nadmetanje u viteškim igrama. Nakon razgovora jednog od takmičara, Radoja Zekovića, sa gradonačelnikom Kolašina, takmičenje je ipak organizovano. Zeković je pobijedio u disciplini bacanjanje kamena sa ramena.

Nadomak crkve, i ove godine okupljeni su se uz muziku uživo zabavljali pod šatorima .

Ilindanski sabor okupio je oko hiljadu ljudi.Sabor je protekao bez incidenta, a aktivisti GI Sačuvajmo Sinjajevinu i Zelene koalicije održivog razvoja prikupljali su potpise za očuvanje Sinjajevine.


Udruženje Bjelopavlića

Predsjednik Udruženja Bjelopavlića Ognjen Jovović zahvalio se Opštini Danilovgrad koji su po prvi put pomogli novčano organizovanje sabora.

“Pozvali smo ih da skupa budemo, ali ne znamo da li će doći, ili će ostati izvan ograde”, kazao je on.

Amfilohije, Jovović i Domingez (Foto: Jelena Jovanović) Vijesti

Dodao je da je Sveti Ilija munjeviti svetac.

“To su ognjeviti sveci koji munjama, gromovima, vatrom zaustavljaju sve. Nadam se da će zaustaviti ovu bjelosvjtsku armadu koja ima namjeru da ovo pretvori u ne znam što”, kazao je Jovović.

Mitropolit Amfilohije

Borba za očuvanje Sinjajevine bila je centralna tema 125. Ilindanskog sabora ispred crkve Ružice na toj planini.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nakon svete arhijerske liturgije poručio je da se na Sinjajevini ne smije uspostaviti vojni poligon, jer bi to zatrovalo i uništilo tu svetu planinu. Kao jedan vid borbe potpisao je  peticiju kojom se traži da Sinjajevina bude proglašena za park prirode i da se odustane od uspostavljanja vojnog poligona na njoj.

Amfilohije na Sinjajevini(Foto: Jelena Jovanović) Vijesti

“Bjelopavlići su nekada branili Sinjajevinu od Turaka, i u toj borbi poginulo je njih 53, a danas je Sinjajevina opet napadnuta. Kažu neki to se Amfilohije bavi politikom, ako je briga o narodu svom politika, briga i njegovom dostojanstvu i časti politika, onda ja ne mogu ići nekim drugim putem kojim nije išao Sveti Petar Cetinjski i Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac. Ja ne nosim sablju kao Sveti Petar Cetinjski što je nosio na Martinićima i Krusima, ali imam sablju riječi koju mi je Bog dao i kojom branim svoje i ljudsko dostojanstvo mojih svetih prethodnika, mitropolita crnogorskih i cetinjskih”, rekao je on.

Dodao je i da mu slobodno zamjere što progovori, jer mu je bitno da mu ne zamjere “mučenici stradali za odbranu Sinjajevine”.

“Da mi ne zamjeri Kralj Nikola, a što će danas neki da zamjere to je njihov problem. Ovdje na Sinjajevini je nekada bila borba protiv Turaka, okupatora, oslobodio je Kralj Nikola, koji je sa Kraljem Petrom oslobodio i Kosovo i Metohiju. Kako je moguće i kako smije danas Crna Gora i sadašnja vlast da se odriče Kosova i Metohije, da Sinjajevinu nudi da bude vojno bojište. Današnja Crna Gora, današnja vlast hoće da oskrnavi ovu svetu planinu. Kosovo i Metohija su zatrovani uranijumom, a vlast hoće isto da uradi Sinjajevini, da zatruju zemlju i vodu. Hoće da je daju u ruke okupatorima, naslednicima naci-fašizma. Sveta je ovo planina crnogorska, a oni hoće da je pretvore u poligon za zločine. Zar zbog toga postoji vlast u Crnoj Gori?”, pitao je Amfilohije.

On je udruženjima koja se bore za zaštitu Sinjajevine, stočarima, ljudima koji izdižu na tu planinu… dao blagoslov.

” Imate blagoslov narode da branite ovu planinu, da se ne skrnavi i da ne krenu odavde novi zločini kao što kreću od Bonstila. Nadam se u Boga da će ovi naši što su na vlasti shvate da to nije čast i dostojanstvo Crne Gore. Besčašće je da se dozvoli da se ovdje uspostavi vojni poligon. Na ovom mjestu mora da se kaže istina Božija”, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Juče na Sinjajevini (Foto: Jelena Jovanović) Vijesti