Naslovna - Novosti - Ekonomija - Konsolidovani dug opština 151,3 miliona EUR
Pijon (CC0), Pixabay MINA NEWS

Konsolidovani dug opština 151,3 miliona EUR

Kako prenosi Agencija MINA, konsolidovani dug opština na kraju prošle godine iznosio je oko 151,33 miliona EUR, pokazuju podaci lokalnih samouprava i Ministarstva finansija, koji su sastavni dio završnog računa prošlogodišnjeg budžeta.

Dug je oko 15,64 miliona EUR manji nego na kraju 2017, a najveći dužnik je Budva sa 57,96 miliona EUR, piše Dan.

Do smanjenja duga je došlo po osnovu otplate domaćeg duga i ino duga od oko 8,07 miliona EUR, odnosno 7,56 miliona.

„Kroz stanje državnog ino duga uključen je dug opština po ugovorima koje je potpisala Vlada sa ino kreditorima, a sa opštinama potkreditne sporazume od oko 35,6 miliona EUR i kroz stanje duga lokalne samouprave oko 115,75 miliona”, navodi se u završnom računu budžeta koji je Vlada usvojila na poslednjoj sjednici.

Opština Budva ima najveći dug od 57,96 miliona EUR, koji je ranije bio znatno veći i za godinu je smanjen sedam miliona. Glavni grad Podgorica duguje 16,3 miliona EUR, a opštine Nikšić i Bijelo Polje 15 miliona, odnosno oko deset miliona.

Na te četiri opštine se odnosi skoro 100 miliona EUR duga.

Prestonica Cetinje duguje 8,76 miliona EUR, opštine Tivat i Herceg Novi 7,84 miliona, odnosno 6,83 miliona, Kolašin 5,25 miliona, a Rožaje 5,06 miliona.

Opština Ulcinj duguje 4,35 miliona EUR, Berane 3,93 miliona, Pljevlja tri miliona, Danilovgrad 2,65 miliona, Bar 1,43 miliona i Kotor 1,21 milion.

Manje od milion EUR duguju opštine Andrijevica, Mojkovac, Plav, Plužine i Šavnik, dok su bez duga opštine Žabljak, Petnjica i Gusinje.

Predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu još nije predat u skupštinsku proceduru, a trebalo bi da to bude urađeno do kraja sedmice, dok će se rasprava o tom aktu obaviti do kraja jula.

Takođe pogledajte

Održana centralna javna rasprava: Za zaštitu rijeke Zete

 Svi zagađivači Rijeke Zete što skorije treba da opreme svoja postrojenja savremenim kolektorima i filterima …

Najviše glasova građana za projekat „Preduzetništvo, inovacije i digitalne tehnologije za dobro mladih“

Crnogorski Telekom je, kroz konkurs Za svako dobro, dodijelio 30 hiljada eura za realizaciju tri …

Оставите одговор

%d bloggers like this: