Naučnici uspjeli da list spanaća pretvore u ljudsko srčano tkivo!

Nevjerovatna vijest iz područja medicine i nauke. Tim naučnika s Worcester Politehničkog Instituta (WPI) uspješno su pretvorili list spanaća u srčano ljudsko tkivo. Od ovakog nečeg najviše bi mogli “profitirati” pacijenti sa strčanim tegobama…

Naučnici, zajedno sa ljekarima, su uspjeli iskoristiti sistem prenošenja tečnosti u listu spanaća i stvoriti funkcionalno ljudsko srčano tkivo.!

“Biljke i životinje koriste fundamentalno različite pristupe za transport tečnosti, hemikalija i makromolekula, a ipak postoje iznenađujuć sličnosti u njihovim strukturama vaskularne mreže”, pišu naučnici u svom radu.

Umjesto da pokušaju da naprave vaskularnu strukturu od nule, istraživači su skinuli listove spanaća, zelenog biljnog materijala, sve dok nije ostala lijepa struktura celuloze tj. tankih “linijica” koja drži list zajedno. prenosi science alert.

list špinata srčano tkivo kroz dane stvaranja

Da bi pristupili finoj vaskularnoj strukturi spanaća, tim je cirkulisao kroz list, rastvor specijalne tečnosti radi ispiranja biljnih ćelija u procesu koji se zove decelularizacija

Odnosno naučnici su najprije izvukli biljne stanice iz lista spanaća zatim su kroz mrežu od celuloze ubrizgali tekućinu, plastične mikro- kuglice nalik krvnim stanicama te žive ljudske stanice srca koje su formirale tkivo.

Krajnji je cilj biti u mogućnosti zamijeniti oštećno srčano tkivo kod pacijenata koji su imali srčani udar ili koji su patili od drugih srčanih problema koji sprečavaju njihovo srce da se sakuplja

Krvne žile, vene u modifikovanim listovima dostavljale bi kiseonik cjelokupnom sloju rezervnog tkiva, što je ključno za generisanje nove materije srca. Ova tehnika mogla bi jednom dovesti do uzgajanja zdravih srčanih mišića ili poboljšati tretmane koji trenutno stoje na raspolaganju pacijentima.

Upotreba lista spanaća spada u kategoriju intervencija koje su u etičkom smislu slične “štampanju” organa, jer su moralno nekontroverzne

Istraživački naučni medicinski tim kaže da bi se iste metode mogle koristiti sa različitim vrstama biljaka za popravljanje različitih tkiva u telu. Na primjer, struktura drveta “mogla bi biti korisna u bio inženjeringu ljudskih kostiju to jest, stvaranju ili popravljanju ljudskih kostiju.

“Mi zaista vjerujemo da ova struktura ima sposobnost da pomogne u liječenju pacijenata,“ kaže biomedicinski istraživač Glenn Gaudette, koji vodi VPI laboratoriju. “Imamo još puno posla da uradimo, ali do sada je ovo vrlo optimistički obećavajuće.”

“Uzeti ovako nešto poput lista običnog spanaća, nešto tako jednostavno koji je obična biljka, i pretvoriti ga u tkivo koje ima potencijal da krv kroz njega teče, zaista je veoma uzbudljivo, i nadamo se da će jednog dana biti značajan napredak u polju nauke i medicine” dodao je na kraju istraživač Glenn Gaudette sa Worcester Politehničkog Instituta (WPI)

Na kraju rezultati ovog istraživanja biće uskoro objavljeni u časopisu Biomaterials.

Takođe pogledajte

Proljećna migracija ždralova

Ždralovi (Grus grus), vrsta ptice prepoznata u narodu po svom prodornom oglašavanju i masovnoj migraciji, …

Danilovgrađanin napravio krst od 36 000 palidrvaca

Naš sugrađanin, Mitar Pavićeviće napravio je krst od šibica. Za ovaj poduhvat potrošio je oko …

Оставите одговор

%d bloggers like this: