korijander

Pored toga što oplemenjuje ukus jela, korijander je i izuzetno ljekovita biljka.

Korijander (lat. Coriandrum sativum) je začinska biljka koja izgledom podsjeća na peršun. Neki je nazivaju i kineskim peršunom, a u SAD-u je poznata i pod imenom cilantro.

Na Mediteranu, Bliskom istoku i u azijskim zemljama listovi i sjeme korijandera koriste se već hiljadama godina. Osim kao dodatak koji oplemenjuje jela, korijander je poznat i po svom ljekovitom delovanju.

Ima antibakterijska svojstva, djelotvorno čisti organizam od otrova i teških metala te smanjuje upalne procese.

Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Antioksidansi i fitonutrijenti, koje ova začinska biljka sadrži, imaju najsnažniji učinak ako jedete svježe listove ili pijete svježe isceđen sok od korijandera.

Ljekovita svojstva korijandera:

– štiti od virusa i bakterija

– smanjuje upalne procese i bol

– ima antigljivična svojstva

– prirodan je afrodizijak

– povećava energiju i stimuliše rad mozga

– čisti organizam od toksina i teških metala

Ako bolujete od srčanih, upalnih i autoimunih bolesti, to je razlog da vašu ishranu obogatite korijanderom. Prirodne materije cineol i linolna kiselina koje sadrži korijander, snažno smanjuju simptome artritisa i reume, a jedinjenje dodekanol djeluje poput pravog prirodnog antibiotika. Pored toga, smanjuje otoke i podstiče eliminaciju viška tečnosti iz organizma.

Zbog svakodnevne izloženosti teškim metalima, poput žive, olova i kadmija, toksini se s vremenom nagomilaju u organizmu. Toksini mogu dovesti do teških oboljenja poput Alchajmerove bolesti, poremećaja rada bubrega, epilepsije, neplodnosti, srčanih bolesti, tumora.

Svježi korijander djeluje na metale tako da ih “olabavljuje”, veže ih na sebe i podstiče njihovu eliminaciju iz organizma.

Može “izvlačiti” ne samo toksine iz tkiva nego i one iz kostiju i središnjeg nervnog sistema.

Da biste uklonili veće količine teških metala iz organizma, svježi korijander kombinujte sa zelenom algom klorelom (Chlorella).

Neke su studije pokazale da korijander i klorela mogu u roku od 42 dana iz organizma ukloniti čak 87% olova, 91% žive i 74% aluminijuma.

Uzgojite korijander u svom domu

Korijander možete uzgojiti kod kuće, na prozoru ili balkonu. Za uzgoj je najbolja duboka i visoka posuda od terakote jer ona omogućuje više vlage, vazduha i mjesta za korjen, a u zemlju možete dodati i malo prirodnog đubriva.

Sjetva u nekoliko koraka:

Stavite deblji sloj zemlje u posudu i lagano zalijte.

Ravnomjerno rasporedite sjeme (oko 30 cm razmaka između redova) pa pokrijte slojem zemlje od oko 1 cm. Smjestite posudu s korijanderom na sunčano mjesto. Redovno zalivajte, najbolje raspršivačem. Korijander je spreman za branje kada naraste na oko 15 cm visine. Svake nedelje otkinite 2/3 listova kako biste dodatno podstakli rast biljke.

(alternativazavas)

Autor: Foto: Profimedia, Foto: Shutterstock
Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •