Connect with us

Ekonomija

Preko četiri nova programa Zavoda biće angažovano preko 1000 nezaposlenih

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Kroz četiri programa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore “Stop sivoj ekonomiji”, “Osposobljavanje za samostalan rad”, “Osposobljavanje za rad kod poslodavca” kao i “Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad“ biće angažovano ukupno 1.312 nezaposlenih sa evidencije, najavio je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.

“Kroz program “Stop sivoj ekonomiji” posao će, na sedam mjeseci, dobiti 210 nezaposlenih mlađih od 30 godina. Ta posebno dizajnirana mjera Zavoda, za čiju realizaciju je odobreno 750.000 eura, je namijenjena nezaposlenim visokoškolcima sa radnim iskustvom najmanje devet mjeseci. Oni će, uz mjesečnu zaradu od 300 eura, kao i prethodnih godina, biti angažovani posredstvom agencija za ustupanje zaposlenih. Nosilac programa je Ministarstvo rada i socijalnog staranja a realizovaće ga Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Poreskom upravom, Upravom za inspekcijske poslove, Upravom policije, Upravom carina kao i sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva”, naveo je Mustafić.

Kako je istakao, aktivnosti će biti usmjerene na osposobljavnje i zapošljavanje mladih na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima, u dijelu aktivnosti suzbijanja sive ekonomije, prenosi CdM.

Takođe, Zavod je jutros objavio dva konkursa za izbor izvođača koji su voljni da u narednom periodu nezaposlenima sa evidencije omoguće učenje i usavršavanje kroz rad.

“Kroz programe “Osposobljavanje za rad kod poslodavca” i “Osposobljavanje za samostalan rad” biće angažovano 500 nezaposlenih. Prvi program je namijenjennezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka uzapošljavanju. Drugi se odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja. Za njihovo finansiranje opredijeljeno je ukupno 819.000 eura a Zavod će učesnicima finansirati zaradu u bruto iznosu od 364 eura”, kazao je direktor ZZZ.

Šansu za zapošljavanje, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, dobiće i 602 lica sa evidencije kroz program Zavoda “Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad“.

Posrijedi je program koji je namijenjen posebno osjetljivoj grupi nezaposlenih: licima bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom, starijim od 50 godina ili mlađim od 30, ženama, licima koja su na evidenciji Zavoda duže od 12 mjeseci, ženama i pripadnicima Romske i Egipćanske populacije.

Za finansiranje tog programa odobreno je 760.000 eura a ugovori sa 127 izvođača programa biće potpisani u utorak 19.maja.

Zavod planira da u saradnji sa Vladom Crne Gore, preusmjeri dio sredstava koja su budžetom za 2020.godinu bila namijenjena za realizaciju programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, a koja je nemoguća zbog novonastale situacije.

“Na taj način daćemo doprinos prvenstveno u očuvanju zaposlenosti i vjerujemo da će ti programi pomoći poslodavcima da se lakše izbore sa izazovima koji dolaze. Posredovanje u zapošljavanju je osnovna uloga Zavoda zbog čega i želimo pokušati pomoći poslodavcima, budući da su negativne posljedice uzrokovane virusom Covid 19 – prvo osjetili oni”, istakao je Mustafić.

“Takođe vjerujem da ćemo kao dominantno turistička destinacija, u granicama realnog, ove godine znati da iskoristimo šansu. Uzimajući u obzir sve izazove koji će pratiti ovu sezonu, među kojima je i sve manja mogućnost angažovanja stranih radnika, i ovom prilikom pozivam poslodavce da se okrenu zapošljavanju domaće radne snage. Upravo je sezonsko zapošljavanje prilika da se poveća zaposlenost, u svim opštinama u državi. Svaki euro koji uložimo u domaćeg radnika doprinijeće očuvanju zaposlenosti i stvori pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda svakog građanina”, poručio je Mustafić.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Ekonomija

Za poljoprivredu malo 63 miliona

Objavljeno

dana

By

Tractors on fresh mowed green agricultural grassland

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U budžetu za 2023. za poljoprivredu je predviđeno 63 miliona eura, šest miliona više u odnosu na ovu, za ekologiju 12,2 miliona što je više za pet miliona i za turizam 3,3 miliona, pola miliona više, a za Nacionalnu turističku organizaciju 90 odsto više, kazao je generalni direktor za budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović na Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša kazao je da će predloženim sredstvima moći pokriti neke aktivnosti, te da su procijenili da im treba 80 do 100 miliona eura. Napomenuo je da će se ulaganje u poljoprivredu višestruko vratiti iz fondova EU, ali da je problem što nemaju kadra da mogu u potpunosti koristiti IPARD program, od kojeg je uzeto svega 20 odsto novca.

”Važno je da startujemo na vrijeme za IPARD 3. Kadra nema, jer je u Agenciji za plaćanje svega 85 od predviđenih 135 zaposlenih, a za IPARD trebaju godine za obučavanje”, kazao je Mugoša.

Dejana Đurovića (DF) je zanimalo šta je urađeno da se dobiju ta sredstva, dok Jelena Božović (DF) očekuje da će budžet za poljoprivrdu biti promijenjen, jer, kako tvrdi, neke opštine dobijaju 10 miliona, a Berane samo 45 hiljada eura.

Državna sekretarka Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Zorica Krsmanović kazala je da su zadovoljni predloženim budžetom jer su dobili na bruto zarade uvećanje 450.000 eura, na službena putovanja 80.000 i 1,9 miliona na konsultantske usluge. Aleksandra Gardašević-Slavuljica iz Ministarstva turizma, međutim, nije zadovoljna predloženim budžetom.

Usvojena je inicijativa za konsultativno saslušanje potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića o budućnosti poljoprivrede i ruralnog turizma, a složili su se da treba pozvati i ministre prostornog planiranja, ekonomije i finansija Anu Novaković-Đurović, Gorana Đurovića i Aleksandra Damjanovića, te direktore Uprave šuma i Agencije za zaštitu okoline Armina Mujevića i Milana Gazdića, predsjednika Poljoprivrednog klastera u Nacionalnom udruženju poljoprivrednika Boška Miličića i predsjednika Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u PKCG Milutina Đuranovića.

Nadnice problem za gazdinstva

Genci Nimanbegu (Forca) istakao je da ćemo imati veliki problem cijene radne snage u poljoprivredi kakav je ove godine bio slučaj u maslinarstvu.

”To će uticati na održivost naših poljoprivrednih gazdinstava i ako nema pomoći države biće problema. Evidentno je ove godine to bilo u maslinarstvu” poručio je Nimanbegu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Dizel od utorka jeftiniji tri centa?

Objavljeno

dana

By

Handle pumping gasoline fuel nozzle to refuel. Vehicle fueling facility at petrol station

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Po trenutnim projekcijama na berzi, kako saznaje Televizija Vijesti iz naftnih kompanija, dizel bi od utorka mogao da pojeftini tri centa, pa bi koštao 1,52 eura.

Eurosuper 95 trebalo bi da bude niži cent, pa će koštati 1,43 eura, dok cijena eurosupera 98 vjerovatno ostaje ista, odnosno 1,48 eura.

Najviše, osam centi, pojeftiniće lož ulje, jer akciza na taj derivat nije ni smanjivana u prethodnom periodu.

Konačne cijene goriva objaviće Ministarstvo kapitalnih investicija u ponedjeljak.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Делимично облачно
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 5km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1021.67mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
14/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']