Naslovna - Novosti - Društvo - Starinski domaći džem od šljiva
Starinski domaći džem od šljia

Starinski domaći džem od šljiva

Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu džema od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa i drugih nezdravih dodataka.

To je zdravi recept jer ide i vrlo malo šećera i ništa od vještačkih dodataka. Ovako pripremljeni i pasterizovani džem bez problema se čuva godinu i više dana.

Potrebno:

  • 7 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera (po želji)

Priprema džema od šljiva

Šljive oprati, povaditi košpice i naveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera. Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro pušte svoj sok.

Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, kuvati uz miješanje. Ako želite pred kraj kuvanja šljive možete samljeti štapnim mikserom i opet vratite na vatru.

Po ukusu pred kraj kuhanja dodati cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera, ali imajte u vidu da svi ti začini preuzmu fini ukus šljiva.

Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuvati otprilike 2,5 sata uz stalno miješanje, pogotovo pred kraj.

Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suve, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna. Na ovaj način džem će se dugo očuvati.

Takođe pogledajte

Kraljevina Norveška podržava razvoj poslovanja u Crnoj Gori

Javni poziv subjektima za podršku poslovanju u Crnoj Gori za dostavljanje prijedloga projekata koji će …

Lokalni akcioni plan za mlade opštine Danilovgrad

Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti započeo je aktivnosti na izradi Lokalnog akcionog plana …

Оставите одговор

%d bloggers like this: