Naslovna - Novosti - Društvo - Starinski domaći džem od šljiva
Starinski domaći džem od šljia

Starinski domaći džem od šljiva

Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu džema od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa i drugih nezdravih dodataka.

To je zdravi recept jer ide i vrlo malo šećera i ništa od vještačkih dodataka. Ovako pripremljeni i pasterizovani džem bez problema se čuva godinu i više dana.

Potrebno:

  • 7 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera (po želji)

Priprema džema od šljiva

Šljive oprati, povaditi košpice i naveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera. Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro pušte svoj sok.

Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, kuvati uz miješanje. Ako želite pred kraj kuvanja šljive možete samljeti štapnim mikserom i opet vratite na vatru.

Po ukusu pred kraj kuhanja dodati cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera, ali imajte u vidu da svi ti začini preuzmu fini ukus šljiva.

Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuvati otprilike 2,5 sata uz stalno miješanje, pogotovo pred kraj.

Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suve, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna. Na ovaj način džem će se dugo očuvati.

Takođe pogledajte

Uskoro 26. Podgorički maraton, polumaraton kreće iz Danilovgrada

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković  izabran je za predsjednika Organizacionog odbora. 26. Podgoričkog maratona, odlučeno …

AGP: “Biće prijavljeni svi koji se ne pridržavaju komunalnog reda”

Autonomni građanski pokret je danas u okviru svojih aktivnosti imao ekološku intervenciju u Spužu. Naime, …

Оставите одговор

%d bloggers like this: