Park prirode rijeka Zeta: Bjelonogi rak, indikator promjene fizičko-hemijskih karakteristika vode - Volim Danilovgrad
Connect with us

NVO Sektor

Park prirode rijeka Zeta: Bjelonogi rak, indikator promjene fizičko-hemijskih karakteristika vode

Kroz projekat “Vode Balkana: biomonitoring za Park prirode rijeka Zeta” koji realizuje NVO Program za životnu sredinu (Environment Programme – EnvPro) sprovedena su istraživanja i odabrane indikatorske vrste koje će u narednom periodu biti praćene na odabranim lokalitetima u Parku prirode rijeka Zeta. Za monitoring su odabrane lako prepoznatljive vrste da bi se u aktivnosti praćenja vrsta i očuvanje rijeke Zete mogli uključiti svi ljubitelji prirode.

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Austropotamobius pallipes (Lereboullet, 1858) – Bjelonogi rak

Bjelonogi rak pripada grupi desetonogih rakova. Dužina tijela bjelonogog raka je do 12 cm. Ova vrsta živi u rijekama. Ne zadržava se u izvorišnim dijelovima i izbjegava brzake. Staništa bjelonogog raka su dijelovi rijeka obrasli vodenom vegetacijom, sa korijenovima pokrajvodnog (riparijskog) drveća i velikim kamenjem, pijeskom i zemljom, koji pružaju veliki broj povoljnih zaklona ili omogućuju da ih rakovi sami iskopaju. U skloništu su rakovi okrenuti glavom prema izlazu, a kliješta drže ispružena prema naprijed. Noću izlaze iz skloništa da bi se hranili.

Brojnost bjelonogog raka u Evropi je u stalnom padu i sve je ugroženiji. Uzroci smanjenja brojnosti su velike količine otpadnih materija u vodenim ekosistemima, regulacija vodenih tokova koja uzrokuje gubitak staništa, prekomjerni nekontrolisani izlov i bolest račja kuga koja je u Evropi jako raširena. Na sreću u Crnoj Gori ovo oboljenje nije registrovano.

Na području Parka prirode rijeka Zeta bjelonogi rak je identifikovan duž cijelog toka rijeke Zete, zatim u Sitnici, Matici, Oboštici, donjem toku Sušice i Brestice. Ova vrsta je indikator promjene fizičko-hemijskih karakteristika vode, promjene riječnog dna i uništavanja vegetacije i reaguje smanjenjem brojnosti ili nestajanjem iz staništa ukoliko dođe do zagađenja ili izmjene staništa.

Bjelonogi rak se nalazi na Aneksima II i V mreže zaštićenih staništa i vrsta Natura 2000 u Evropskoj uniji i Aneksu II Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa.

Na globalnoj Crvenoj listi je u kategoriji EN (eng. endangered) – vrsta kritično ugrožena u bliskoj budućnosti, dok je na evropskoj i mediteranskoj listi u kategoriji NE (eng. not evaluated) – nije evaluiran. Čuvanjem rijeka čuvamo ovu značajnu vrstu.


Ostavite komentar

Leave a Reply

NVO Sektor

BioBlitz 2021 u organizaciji CDE-a: Građani za slobodne rijeke

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Rijeka Zeta, Danilovgrad, 26. septembar u 12 časova biće vrijeme i mjesto ovogodišnjeg Home River Bioblitz događaja koji predstavlja globalni događaj u kom građani učestvuju u istraživanju biljnog i životinjskog svijeta riječnih tokova.

Kako su kazali iz Crnogorskog društva ekologa, koje je organizator River Bioblitz-a, cilje je ukazati na važnost slobodnih rijeka koje su dom brojnim ugroženim i ranjivim biljkama i životinjama. Ove rijeke su istovremeno izvor pitke vode, hrane, izvor građevinskog materijla i prostor za odmor i rekeraciju.

Ovaj događaj okuplja naučnike, studente, prirodnjake i entuzijaste svih uzrasta kako bi sproveli terensko proučavanje biodiverziteta u kratkom vremenskom periodu u okviru određenog područja i dokumentovali ga koristeći aplikaciju iNaturalist. Istraživanje je fokusirano na slatkovodne ekosisteme kao najugroženije u svijetu.

Detalj sa prošlogodišnjeg BioBlitz-a

Posmatranje lokalnih vrsta će, kako su kazali iz CDE-a, doprinijeti sveukupnom razumijevanju ekologije rijeka, životu lokalne zajednice, stvarajući dragocijena iskustva i podatke za nauku i očuvanje ovih područja.

Iz CDE-a su istakli da je ovo više od događaja zasnovanog na sakupljanju podataka, ovo je događaj koji vodi zajednica.

“Na ovaj način pričamo priču o našoj rijeci – što nam znači rijeka, zašto je štitimo i kako možemo da je proslavimo. Ove priče zajedno pokazuju kako nas rijeke ujedinjuju i koliko je njihovo mjesto važno u našem društvu.”

Događaj se organizuje u saradnji sa VisitDanilovgrad i Mali alpinistički klub

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Novi rekord na ovogodišnjem prstenovanju ptica na Marezi

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Centar za zaštitu i proučavanje ptica je u periodu od 10– 20. septembra  organizovao sada već tradicionalnu aktivnost prstenovanja ptica na Edukativnoj stanici Mareza. Tom prilikom je ostvaren novi rekord u broju prstenovanih ptica na ovom području – ukupno 1239 jedinke! Kao i prethodnih godina, i ove godine je najviše prstenova sa crnogorskom oznakom ponijela crnoglava grmuša (Sylvia atricapilla), dok su prstenovane još i siva i mala grmuša, kos, seoska lasta, trstenjak, crvendać, siva muharica, svilorepi cvrčić, slavuj i mnoge druge – ukupno 36 različitih vrsta.

Osim toga, zabilježene su i jedinke koje su označene prstenovima tokom ranijih godina na ovom lokalitetu, što nam govori da je Mareza značajno područje za ptice na njihovom migratornom putu ka Africi, kojem se one rado vraćaju zbog raznovrsnosti staništa i dostupnosti hrane.

Pored obilježavanja ptica prstenom, prikupljeni su i podaci za svaku jedinku – pol, starost, težina, dužina krila, kondicija – što je od značaja za determinaciju vrsta i procjenu njene spremnosti za nastavak migracije.

Prstenovanju je prisustvovalo više od 200 ljubitelja prirode, među kojima su najbrojniji bili učenici, osnovnih i srednjih škola, kao i i roditelji sa djecom, gdje je svako dobio priliku da nauči više o metodi prstenovanja, njenom značaju i važnosti očuvanja staništa kao što je Mareza.

Prstenovanje ptica na Marezi organizovano je u sklopu projektaBioVal – biološka raznolikost kojeg  finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
15°
Ведро
06:3218:39 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 14km/h ENE
Влажност: 51%
Притисак: 1019.64mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/12°C
29/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije