Park prirode rijeka Zeta: Rječna školjka, pokazatelj dobrog kvaliteta ekosistema - Volim Danilovgrad
Connect with us

NVO Sektor

Park prirode rijeka Zeta: Rječna školjka, pokazatelj dobrog kvaliteta ekosistema

Kroz projekat “Vode Balkana: biomonitoring za Park prirode rijeka Zeta” koji realizuje NVO Program za životnu sredinu (Environment Programme – EnvPro) sprovedena su istraživanja i odabrane indikatorske vrste koje će u narednom periodu biti praćene na odabranim lokalitetima u Parku prirode rijeka Zeta. Za monitoring su odabrane lako prepoznatljive vrste da bi se u aktivnosti praćenja vrsta i očuvanje rijeke Zete mogli uključiti svi ljubitelji prirode.

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Unio mancus Lamarck, 1819 – Riječna školjka

U Crnoj Gori je evidentirano 8 vrsta školjki iz familije Unionidae, dok su na području Parka prirode rijeka Zeta identifikovane 4 vrste.

Veličina ljušture riječne školjke je do 10 cm. Ljuštura je ovalna sa pravilno zaobljenim prednjim dijelom, dok je zadnji dio skraćen. Boja ljušture je svijetlo smeđa, zelenkasta, sa tamnim prugama, a kod starijih jedinki dijelovi ljušture su izbijeljeni. Unutrašnja strana ljušture je sedefasta.

 

Stanište riječne školjke, Rijeka Zeta

Riječna školjka naseljava sporije dijelove riječnog toka sa pjeskovitim substratom i korijenjem pokrajvodnog drveća i vodene vegetacije. Jedinke su do pola zakopane u podlogu. Na kamenitom i muljevitom substratu su rijetke. Ova vrsta naseljava tvrde vode sa više od 100 mg/l kalcijuma.

Riječna školjka se hrani filtriranjem vode, nije tolerantna na zagađenje i njeno prisustvo je pokazatelj dobrog kvaliteta ekosistema. Mnogi ekološki faktori utiču na rasprostranjenost riječne školjke, prije svega stalnost protoka, zatim stabilni fizičko-hemijski parametri vode, prisustvo odgovarajućeg substrata i ribljih vrsta na kojima larve školjki privremeno parazitiraju.

Stanište riječne školjke, Rijeka Matica

Na području Parka prirode rijeka Zeta riječna školjka je identifikovana u djelovima rijeka Zete, Sitnice i Matice, na pjeskovitom substratu.

Riječna školjka je ugrožena zbog nestajanja staništa i porasta temperature vode usled promjena protoka vode i zagađenja. Na IUCN Crvenoj listi je u kategoriji NT (eng. near threatened) – skoro ugrožena vrsta.

Očuvanjem rijeke Zete čuvamo ovu značajnu vrstu.


Ostavite komentar

Leave a Reply

NVO Sektor

Novi rekord na ovogodišnjem prstenovanju ptica na Marezi

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Centar za zaštitu i proučavanje ptica je u periodu od 10– 20. septembra  organizovao sada već tradicionalnu aktivnost prstenovanja ptica na Edukativnoj stanici Mareza. Tom prilikom je ostvaren novi rekord u broju prstenovanih ptica na ovom području – ukupno 1239 jedinke! Kao i prethodnih godina, i ove godine je najviše prstenova sa crnogorskom oznakom ponijela crnoglava grmuša (Sylvia atricapilla), dok su prstenovane još i siva i mala grmuša, kos, seoska lasta, trstenjak, crvendać, siva muharica, svilorepi cvrčić, slavuj i mnoge druge – ukupno 36 različitih vrsta.

Osim toga, zabilježene su i jedinke koje su označene prstenovima tokom ranijih godina na ovom lokalitetu, što nam govori da je Mareza značajno područje za ptice na njihovom migratornom putu ka Africi, kojem se one rado vraćaju zbog raznovrsnosti staništa i dostupnosti hrane.

Pored obilježavanja ptica prstenom, prikupljeni su i podaci za svaku jedinku – pol, starost, težina, dužina krila, kondicija – što je od značaja za determinaciju vrsta i procjenu njene spremnosti za nastavak migracije.

Prstenovanju je prisustvovalo više od 200 ljubitelja prirode, među kojima su najbrojniji bili učenici, osnovnih i srednjih škola, kao i i roditelji sa djecom, gdje je svako dobio priliku da nauči više o metodi prstenovanja, njenom značaju i važnosti očuvanja staništa kao što je Mareza.

Prstenovanje ptica na Marezi organizovano je u sklopu projektaBioVal – biološka raznolikost kojeg  finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj

Sjutra će u Opštini Danilovgrad sa početkom u 12 časova biti održana promocija  projekta Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj ! a koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za istraživanje i zaštitu ptica (CZIP). Program finansira Evropska unija.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Projekat realizuje NVO udruženje za promociju turizma i zaštitu životne sredine “Morakovo”, u partnerstvu sa NVO Demokratske evropske inicijative Danilovgrad. 

Kako nam je kazala Radmila Bajagić, koordinatorka projekta, suština svih aktivnosti usmjerena je da mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu na promjenu, da se bolje razumije održivi ruralni razvoj i cilejvi održivosti i „Poslovna povelja o održivom razvoju uzimajući u obzir potrebe zaštite prirode, ali i potrebe razvoja ljudskog društva.

Promocijom najvažnijih političkih prioriteta Evropskog zelenog plana za društvenu tranziciju djelovat će se na traženju modela za ekološki i ekonomski opravak radi unapređenja demokratskih potencijala lokalnih zajednica: kroz jačanje kapaciteta lokalnih OCD; izgradnju partnerstava i formiranje stručnih timova za djelovanje u zajednici; uspostavljanje zelene koalicije, zelene stolice i lokalnog ekološkog parlamenata kao novih obazaca kulturnog izražavanja – platformi za vođenje zelenog dijaloga, informisanje i edukaciju, da „ljudi budu svesni svih vrijednosti biološke raznolikosti i koraka koje mogu preduzeti kako bi je očuvali i održivo koristili” ; organizovanje edukativne radionice „Značaj očuvanja biodiverziteta za buduće generacije“ za predstavnike NVO-a, privrede i lokalnog stanovništva; organizovanje seminara za za učešće u monitoringu razvoja i sprovođenja lokalnih javnih politika i djelovanja u mreži LEAP procesa gradova i opština Centralne regije Crne Gore i promociju principa zelene ekonomije koji treba da (p)ostanu jedini put društvenog razvoja mladih ljudi, kao nasljednika zatečenog stanja, navela je Bajagić najavljujući projektne aktivnosti koje će doprinijeti jačanju javne svijesti o važnosti saradnje i partnerstva između OCD i lokalnih samouprava u zaštiti životne sredine za održivi razvoj u praćenju i unapređenje javnih politika, transparentnosti i odgovornosti vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou a kao odgovor na izazove u oblastima važnim za demokratizaciju i proces evropskih integracija Crne Gore, za efikasno učešće u donošenju odluka doprinoseći ispunjenju obaveza Crne Gore u Poglavlju 27-Životna sredina i klima.

Bajagić je pozvala sve ključne aktere kojima je zaštita životne sredine prioritet da ih podrže i uključe se u aktivnosti Projekta.

Projekat se realizuje u Nikšiću i Danilovgradu u periodu od 11.06.2021.godine do 11.06.2022.godine.

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
17°
Ведро
06:3218:39 CEST
Осећај: 17°C
Ветар: 10km/h NE
Влажност: 45%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/12°C
28/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije