Connect with us

Društvo

Vlada Njemačke donirala Eko školama u Crnoj Gori 10 mašina za reciklažu i 3D štampača

Mašine i štampače je školama uručio Peter Felten, ambasador Njemačke u Crnoj Gori

Published

on

Izvor Vijesti, Foto: Zavod za školstvo

Ambasador Njemačke, Peter Felten, uručio je danas Eko školama u Crnoj Gori 10 mašina za reciklažu i 3D štampača.

Na svečanosti u Osnovnoj školi Pavle Rovinski u Podgorici, ambasador je rekao: „Plastični otpad je globalni problem koji vidimo i doživljavamo i ovdje u Crnoj Gori. Drago mi je što crnogorski preduzetnici, nastavnici i djaci zajednički preduzimaju akcije u cilju rješavanja ovog izazova.“, saopštili su iz Zavoda za školstvo.

Više od 1500 učenika iz deset crnogorskih eko-škola će imati koristi od mašina za recikliranje koje je razvio crnogorski startap “3DSoba”. Njihova mašina pretvara PET boce u filament koji se zatim može koristiti za 3D štampanje.

„Koristeći PETko mašinu i 3D štampače koje donira Vlada Nemačke, mladi učenici će naučiti kako se prazne boce mogu pretvoriti u nove i korisne proizvode“, rekao je Felten i dodao: „Mladi će biti podstaknuti da plastiku smatraju resursom – odličan prvi korak ka cirkularnoj ekonomiji”.

Inicijativa, u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore, dio je Programa integrisanog upravljanja otpadom i prevencije morskog otpada na Zapadnom Balkanu koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Njemačke.

Program podržava četiri zemlje u aktivnostima u cilju smanjenja ispuštanja plastike u Jadransko more: Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo.

„Rječni sistemi ove četiri zemlje, koji se ulivaju u Jadransko more, sa svojom vodom svake godine nose oko 12.000 tona plastičnog otpada u Mediteran“, objasnio je zamjenik direktora GIZ-a Nenad Rakočević.

GIZ trenutno sarađuje sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i Privrednom komorom, precizirao je Rakočević i dodao: „Partneri smo i sa privatnim kompanijama, malim preduzećima i startapima za koje imamo Mentorski program koji će ponuditi za 10 MSP ili startap kompanijama u Crnoj Gori tehničke savjete o reciklaži plastike i/ili smanjenju plastike u njihovog poslovanja, koje će davati međunarodni i domaći stručnjaci”.

„Ponosni smo što radimo sa GIZ-om i zahvalni smo na podršci njihovih međunarodnih stručnjaka. To nas motiviše da dalje širimo naše poslovanje“, rekao je Aldan Adrović, menadžer za razvoj poslovanja kompanije 3DSoba. 3DSoba proizvodi i parkovske klupe od plastičnog otpada. Već je postavljeno 100 klupa u javnom prostoru raznih opština u Crnoj Gori.

“Obrazovanje za održivi razvoj, a samim tim, i implementacija ciljeva održivog razvoja, predstavlja dugoročni koncept u našem obrazovanju i jedan od prioriteta Zavoda za školstvo. Sprovođenje međunarodnog programa Eko-škole snažno doprinosi ovom konceptu, podstiče mlade na aktivno uključivanje i brigu o svom okruženju, predstavlja izazov učenicima da se uključe u rješavanje problema životne sredine na nivou na kojem mogu da vide opipljive rezultate.”, piše u saopštenju.

E-SPACE projekat u Crnoj Gori realizuje Zavod za školstvo u saradnji sa međunarodnom fondacijom za životnu sredinu u 14 akreditovanih Eko škola u cilju na unapređivanja kompetencija učenika na polju cirkularne ekonomije.

Sljedeće škole su bile recipijenti donacija:

Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Podgorica,

Osnovna škola “Radoje Čizmović”, Nikšić,

Osnovna škola “Pavle Rovinski”, Podgorica,

Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”, Danilovgrad,

Osnovna škola “Kekec”, Sutomore,

Osnovna škola “Srbija”, Bar,

Gimnazija, Cetinje,

Osnovna škola “Vuk Karadzić”, Podgorica,

Osnovna škola “Aleksa Đilas Bećo”, Mojkovac,

Osnovna škola “Mirko Srzentić”, Petrovac.

Društvo

Manifestacija obilježavanja Svjetskog dana pčela održana u Spužu

Published

on

By

U prostorijama Osnovne škole “Njegoš” u Spužu danas je održana manifestacija povodom obilježavanja Svjetskog dana pčela. Manifestaciji je prisustvovao  predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović, ali i brojni značajni gosti među kojima ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, predstavnik dinastije Petrović Njegoš, princ Nikola, ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik, kao i Radule Miljanić, predsjednik Saveza udruženja pčelarskih organizacija.

Grgurović je izrazio svoje zadovoljstvo što se manifestacija obilježavanja Svjetskog dana pčela održava upravo u Danilovgradu, koji se može pohvaliti sa 79 registrovanih proizvođača meda. Dodao je i da je obaveza svih, na lokalnom i državnom nivou da stvore adekvatne uslove i daju podršku razvoju pčelarstva i zaštiti pčela.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana pčela, u dvorištu Osnovne škole su posađena stabla medonosne lipe, kao simboličan doprinos očuvanju pčelinjih populacija i biodiverziteta. Meodnosne biljke pružaju neophodan izvor nektara i polena za pčele, omogućavajući im da prežive i obavljaju svoju vitalnu ulogu u oprašivanju biljaka.

Na samom kraju obraćanja, predsjednik Grgurović se zahvalio Savezu udruženja pčelarskih organizacija i njegovom predsjedniku, gospodinu Radulu Miljaniću na predanosti pčelarstvu i zaštiti pčela koja je neprocjenjiva za našu zajednicu, princu Nikoli Petroviću na promociji pčelarstva i ambasadorki Gradišnik na dijeljenju neprocjenjivih iskustava sa domaćim proizvođačima meda.

Podsjetimo, Svjetski dan meda obilježava se 20. maja kao dan posvećen promovisanju važnosti pčela i njihove zaštite širom sveta. Porijeklo ovog dana može se pratiti od inicijative koju je pokrenula Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u saradnji sa Savezom pčelara Slovenije. Na osnovu ove saradnje, 20. maj je odabran kao Svetski dan pčela, jer se poklapa sa rođendanom Antona Janše, pionira moderne pčelarske tehnike i slovenačkog pčelara koji je imao veliki uticaj na razvoj pčelarstva.

Nastavite čitanje

Društvo

Anketa: Javne rasprave kao mehanizam učešća u procesima donošenja odluka

Published

on

By

Arhiva Volim Danilovgrad, Javna rasprava o granicama Parka prirode Prekornica

Javne rasprave predstavljaju ključni mehanizam za uključivanje građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou. Kroz javne rasprave, građani, nevladine organizacije, mjesne zajednice, privredni subjekti i ostala zainteresovana javnost imaju priliku da iznesu svoje stavove, predlože rešenja i doprinesu oblikovanju politika (Odluka, pravilnika…) koje direktno utiču na njihov svakodnevni život.

Kako bismo bolje razumjeli stavove i iskustva građana o javnim raspravama, kreirali smo kratku anketu koja ima za cilj da ispita vaše poznavanje, učešće i mišljenja o ovom važnom procesu. Vaše učešće u anketi pomoći će nam da identifikujemo glavne izazove i predložimo konkretna poboljšanja za povećanje transparentnosti i efikasnosti javnih rasprava na lokalnom nivou.

Pozivamo vas da izdvojite nekoliko minuta i popunite našu anketu. Vaši odgovori će biti dragocjeni za unapređenje mehanizama javnog učešća i osiguranje da glas građana bude što jasnije i snažnije izražen u procesima donošenja odluka.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije