Znaci lošeg tjelesnog držanja ili nepravilno formiran svod stopala, primjećeni su kod 2/3 djece u uzrastu od šest godina, kada se radi obavezan zdravstveni pregled –  izjavila je šefica Odeljenja za fizikalnu medicine i rehabilitaciju u Domu zdravlja dr Zorica Jakišić

Dr jakišić navodi da su najčešći problem kod djece, devijacija kičmenog stuba prema napred – kifoza ili savijanje u stranu  skoliotično držanje. Te promjene su u izvjesnom stepenu genetički odredjene, uslovljene navikama i načinom života, ali su i posledica asimetričnog rasta, što ukazuje da su korekcije moguće.

Nepravilan razvoj je zapravo direktna posledica previse vremena koje djeca provode ispred računara, jer je roditeljima najlakše da djeci puste crtani film ili da igraju igrice. Djeca su u tom trenutku mirna, ali dugoročno posmatrano posledice se ogledaju u krivljenju kičme, gojaznosti, sve češće problemima sa vidom, a dešava se i da usled ovakovog tretmana ona postaju asocijalna i introventna.

Presudan značaj za pravilno pozicioniranje kičmenog stuba ima zdrastveno prosvećivanje, osvešćivanje značaja kretanja za naš organizam. Savjetuje se bavljenjem sportovima koji simetrično razvijaju obije strane tijela, a oni koji forsiraju dominantnu stranu nisu dobri za uzrast do 12 godina – objašnjava šefica Odeljenja.

Ona podvlači da je plivanje sport u kojem je istovremo i simetrično angažovan svaki mišić u tijelu, ali osim plivanja preporučuje odbojku i karate.

  • Da ne bi bilo zabune, svaki sport je dobrodošaom jer razvija koordinaciju i samopouzdanje i ima mnoge aspekte uticaja na razvoj ličnosti, ali pomenuta tri su najbolji izbor u periodu posturalnog disbalansa. Zbog nepravilnosti koje uočavamo kod djece i ovom prilikom pozivam roditelje da dovedu svoju djecu na preventivne preglede da bi na vrijeme krenuli u borbu za očuvanje i unapredjenje zdravlja – zaključila je dr Jakišić

 (izvor: dnevnik.rs)

Preporuka Karate klub Iskra

Najuspješnji karate klub na Balkanskom prvenstvu za djecu u 2019. godini

Gdje: Fortis fitness centar – Danilovgrad

Kada: Ponedeljkom – Srijedom – Petkom

U koliko: od 18h