Connect with us

Društvo

Zeleni zid protiv buke i zagađenja

Zelena infrastruktura je mreža prirodnih ili polu prirodnih područja i zelenih prostora, koja pruža usluge ekosistema unutar urbanih djelova i na taj način povećava kvalitet života.

Objavljeno

dana

Transportation and infrastructure
Ilustracija

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na zagađenje i klimatske promjene značajno utiču i gradovi i njihova povezanost saobraćajnicama, proces betonizacije i manjka zelenila.

Kako su u toku završni radovi na rekonstrukciji bulevara između Podgorica i Danilovgrada u perspektivi se može očekivati povećana cirkulacija saobraćaja, a time i zagađenja vazduha ali i povećana buka.

Zato je važno da se promjeni pristup ozelenjivanju površina na način da se daje prednost drveću nad travnatim površinama, da se poveća ukupna količina zelenih površina i uspostavi koncept zelene infrastrukture saobraćajnica, kao potrebnog modela šumarstva.

Ilustracija

Zagađenje životne sredine bukom predstavlja čest problem u urbanim sredinama i uz velike saobraćajnice, a uzrokovano je širokom paletom izvora buke, od vozila u saobraćaju, preko ugostiteljskih lokala, sve do sredstava za rad i fabričkih postrojenja. I dok se o problemima u regulaciji saobraćaja naširoko pisalo i izvještavalo, premda im se ne nazire kraj.

Ipak, rješenja se nalaze u prirodi i lako su primjenljiva.

Podizanjem zaštitnih pojaseva od visoke vegetacije uz saobraćajnice drastično se redukuju produkti negativnih efekata vozila na životnu sredinu i okolni prostor.

Već se ozbiljno zahuktala tema zaštite životne sredine i kod nas, ali čini se da postoje nedostaci u razmjerama sagledavanja cijele tematike i koliko je to zapravo sveobuhvatna i široka oblast. Istina je da sve počinje od nas pojedinaca i našeg odnosa prema sredini u kojoj živimo u donošenju svakodnevnih odluka bilo u privatnom životu bilo našim djelovanjem na poslovnom planu. Međutim, postoji jedna jako značajna i potpuno opšte zanemarena oblast iz opsjega zaštite životne sredine, a to su zaštitni pojasevi.

Ilustracija Gradnja.rs

Zaštitni pojasevi su biofizičke prepreke, odnosno skupovi drveća, žbunja i niske vegetacije, koji se podižu linearno u različitoj širini, a njihove funkcije i namjene su različiti nivoi zaštite i različite usluge ekosistema.

Za trenutak bi bilo dobro uvesti u priču značenje termina “usluge ekosistema”. Ovaj termin, na najjednostavniji način i najšire rečeno, predstavlja skup svih koristi koje čovek i društvene zajedice mogu imati od prirode, njenih elemenata i procesa. Neke od tih usluga ekosistema su hrana, voda, sirovine, regulacija klime, prečišćavanje voda, zaštita od poplava, edukacija, rekreacija, estetske vrednosti, kruženje hranljivih materija, produkcija kiseonika i formiranje zemljišta. Dakle, cijeli naš život zavisi od prirode u kojoj živimo i njenih darova, stoga teško da se može reći da nas ova tema ne dotiče.

Izuzetno značajna uloga je u smanjenju uticaja nekog emitera zagađenja na okolinu, odnosno sprečavanje uticaja okolnih procesa na određenu oblast, što se naročito odnosi na saobraćajnice. Koristi su obostrane zato se može reći da zaštitni pojasevi smanjuju konflikt među različitim namjenama u korišćenju prostora.

Negativni efekti koje prouzrokuju saobraćajnice ispoljavaju se u vidu emisije štetnih gasova i čestica polutanata kao i buka koju emituju motorna vozila. Podizanjem zaštitnih pojaseva od visoke vegetacije uz saobraćajnice drastično se redukuju produkti ovih negativnih efekata na životnu sredinu i okolni prostor. Na lišću se talože  fizičke čestice zagađivača, dok su biljke u stanju i da neke od zagađujućih materija apsorbuju i time uklone iz atmosfere. Vazduh se kroz zaštitni pojas filtrira, a efekti buke se drastično smanjuju. Efikasnost zaštitnih pojaseva zavisi od njihove gustine i širine, odnosno što je pojas gušći, sastavljen od drveća i žbunja na nižem spratu i veće širine, negativni efekti se više redukuju, a nekada se mogu i potpuno neutralisati. U takvom slučaju može se reći da je u ekološkom smislu otklonjen uticaj polutanta na okolinu.

Zelena infrastruktura gradova

Zelena infrastruktura u gradovima predstavlja mrežu prirodnih ili polu prirodnih područja i zelenih prostora, koja pruža usluge ekosistema unutar urbanih djelova i na taj način povećava kvalitet života. To mogu biti pravilno dizajnirani parkovi unutar gradova, zeleni zidovi koji štite od buke, čestica i gasova sa prometnih površina, vodeni elementi sa širim spektrom bioraznolikosti, zeleni krovovi, drveće za ptice, eko-mostovi iznad saobraćajnica, eko-kanali, urbani vrtovi.

Evropska Unija već deceniju sistematski promoviše Strategiju Zelene Infrastrukture nudeći načine za finansiranje i sprovođenje sistematske implementacije, kao načina za poboljšanje kvaliteta životne sredine koju smo ozbiljno narušili. Zašto je to značajno, samo sistematskim pristupom zelenoj infrastrukturi i njenim uvođenjem u planske i zakonodavne okvire stvara se mogućnost implementacije na fizičkom nivou, odnosno kada postoji regulativa i definisane uloge i odgovornost, može se pristupiti sredstvima i samo tada možemo da vidimo poboljšanje i na realnom fizičkom planu. Sredstva i načini postoje ali uslijed nemanja dovoljno informacija, zakonske regulative i jasnog definisanja nadležnosti sprovođenje je samo djelimično ili ga upošte nema.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Društvo

Sjutra se bira predsjednik opštine Danilovgrad

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Danas je na zvaničnom sajtu opštine Danilovgrad objavljena informacija da će se II sjednica SO Danilovgrad održati sjutra u velikoj sali Opštine Danilovgrad sa početkom u 14,00 časova.

Za dnevni red drugog zasijedanja Skupštine opštine Danilovgrad predložen je sledeći dnevni red sa četiri tačke.

U okviru prve tačke dnevnog reda razmatraće se predlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora za izbor i imenovanje.

Druga tačka dnevnog reda je Predlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora za Statut i propise.

U okviru treće i četvrte tačke dnevnog reda razmatraće se predlozi za razrješenje predsjednika opštine Danilovgrad i izbor novog predsjednika opštine Danilovgrad.

Za Predsjednika opštine Danilovgrad, prema ranijim najavama, biće izabran Aleksandar Grgurović iz Evrope Sad.

Na sjednici koja je održana 30.11. za predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad izabran je Velimir Đoković iz DF-a.

Prema koalicionom sporazumu jedan od dva potpredsjednika opštine biće imenovan Duško Stjepović iz Demokrata.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Nagradni konkurs za seoska domaćinstva

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pozvalo je seoska domaćinstva da se do 9. decembra prijave na nagradni konkurs koji je taj Vladin resor raspisao u okviru kampanje Ruralno, održivo, domaćinski.

Objavljeno

dana

By

Close up of hunting tower in autumn forest

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo je pozvalo seoska domaćinstva da se prijave na nagradni konkurs koji se realizuje u tri kategorije – najbolje seosko domaćinstvo, najbolja seoska domaćica i najbolji mladi seoski domaćin/ domaćica.

“Ukupan nagradni fond koji je opredijelilo Ministarstvo iznosi 10,5 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju kategorija najbolje seosko domaćinstvo, prva nagrada iznosi dvije hiljade eura, druga 1,5 hiljada EUR, a treća hiljadu eura.

“U toj kategoriji biramo seosko domaćinstvo koje je izgrađeno u tradicionalnom i autentičnom stilu i odslikava kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja. Takođe, tu se pruža raznovrsna hrana, pića i napici iz pretežno sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga“, objasnili su iz Ministarstva.

Kada je u pitanju kategorija najbolja seoska domaćica, prva nagrada iznosi 1,5 hiljada eura, druga hiljadu eura, a treća 500 eura.

U toj kategoriji se, kako je objašnjeno, bira žena/nositeljka aktivnosti, koja u seoskom domaćinstvu unapređuje kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije i priprema i poslužuje topla i hladna jela i napitke iz pretežno domaće proizvodnje.

Kada je u pitanju kategorija najbolji mladi seoski domaćin/domaćica, prva nagrada iznosi 1,5 hiljada eura, druga hiljadu eura, a treća 500 eura.

“U toj kategoriji nagrađujemo muškarca ili ženu nosioce aktivnosti do 40 godina, koji u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije i vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka pretežno iz domaće proizvodnje“, rekli su iz Ministarstva.

Za učešće na nagradnom konkursu potrebno je dostaviti određenu dokumentaciju, koja je detaljno navedena na sajtu Ministarstva.

Dokumentaciju je potrebno dostaviti elektronskim putem na mejlove [email protected] i [email protected]

Ministarstvo zadržava pravo da nakon dostavljene dokumentacije izvrši provjeru kod nadležnog poreskog organa da li je učesnik konkursa izvršio elektronsku fiskalizaciju.

Konačnu odluku na nagradnom konkursu donijeće petočlani stručni žiri imenovan od resornog ministra.

O datumu i mjestu svečanog uručenja nagrada, učesnici i javnost biće blagovremeno obaviješteni.

Iz Ministarstva su kazali da se savremeni turistički trendovi odlikuju sve većim usmjeravanjem ka ruralnim destinacijama, sve izraženijom personalizacijom, povećanim interesovanjem i značajnom tražnjom turista za nestandardnim turističkim proizvodima.

“Zbog toga je potrebno posvetiti mnogo više pažnje razvoju ruralnog turizma, koji čini jednu od važnijih komponenti razvoja turizma i integralnog i održivog razvoja sela i ruralnih područja”, zaključuje se u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Магла
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 3km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1022.01mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
15/10°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']