Connect with us

Ekonomija

Opština Danilovgrad subvencioniraće poljoprivredne proizvođače koji se bave uzgojem silažnog kukuruza

Corn maize harvest, aerial view of combine harvester

Predsjednik Opštine Danilovgrad, donio je Odluku kojem će Opština Danilovgrad obezbijediti sredstva za pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem silažnog kukuruza u cilju smanjena troškova proizvodnje hrane za stoku na sopstvenom gazdinstvu za 2023. godinu.

Pravo na podršku imaju poljoprivredni proizvođači koji ispunjavaju sljedeće uslove:

1. Moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava;
2. Posjeduju minimalno 0,5 hektara površine pod silažnim kukuruzom;
3. Poštuju principe dobre poljoprivredne prakse i redovno primjenjuju agrotehničke mjere, tj. poljoprivredne površine održavaju u stanju koje omogućava pristup silažnom kombajnu.

Sredstva za pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem silažnog kukuruza su obezbijeđena Odlukom o budžetu Opštine Danilovgrad za 2023. godinu kroz subvencije za proizvodnju i pružanje usluga (subvencije u poljoprivredi).

Poljoprivredni proizvođači podnose zahtjev za dobijanje podrške, a visina podrške će se odrediti na osnovu prihvatljivih površina nakon administrativne i terenske kontrole, koja će biti izvršena od strane Komisije za utvrđivanje površina na kojima se obavlja siliranje kukuruza.

Rok za podnošenje zahtjeva za dobijanje podrške je od 28. avgusta do 06. septembra 2023. godine, a uz zahtjev se obavezno prilaže fotokopija žiro računa podnosioca zahtjeva. Visina podrške iznosi 100,00€ po hektaru.

Terensku kontrolu površina pod silažnim kukuruzom vršiće Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i ruralni razvoj, koji će nakon obavljenog posla dostaviti Izvještaj predsjedniku Opštine.

Ekonomija

Novo poskupljenje goriva: Benzin skuplji za tri, eurodizel za sedam centi

Refueling a car with gasoline or diesel fuel at a gas station.

Gorivo će od utorka ponovo poskupjeti, 12. put od početka godine.

Prema saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija, maloprodajne cijene goriva za naredne dvije sedmice će biti više i to obje vrste benzina za po tri centa, a eurodizel za sedam centi.

Nova cijena benzina BMB 95 će iznositi 1,69 eura po litru, a BMB 98 će koštati 1,73 eura.

Nova cijena eurodizela iznosi 1,65 eura po litru a šest centi će poskupjeti i lož ulje, koje će u narednih 14 dana koštati 1,61 eura po litru.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Damjanović: Penzije uvećane pet odsto, sačuvati Fond PIO

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se sve penzije uvećaju za pet odsto, nakon čega će minimalna penzija od sada iznositi skoro 300 eura.

Aleksandar Damjanović (Foto: gov.me), Izvor RTCG

Ministar finansija Aleksandar Damjanović objasnio je da shodno formuli koja je definisana zakonom redovno usklađivanje obuhvata drugi kvartal i u odnosu na njega se dobija povećanje od 2,5 odsto. Međutim, imajući u vidu zakonsku neusklađenost, po inicijativi Fonda PIO i inicirano je dodatno vanredno usklađivanje oko dva i po procenta, tako da je Vlada donijela odluku da se penzije ukupno povećaju pet odsto.

“Na ovaj način će minimalna penzija biti oko 297 eura, što je tačno dvije trećine minimalne zarade od 450 eura. To je bilo i naše obećanje da ćemo dostići taj nivo, što smo smatrali da je minimum”, kazao je on.

Istakao je da je želja da Fond Pio kroz sopstvene prihode finansira sve obaveze, što znači da je, kako je rekao, svaka priča o ukidanju Fonda katastrofalna.

“Jer se pokazalo da je Fond u najvećem dijelu finansirao sam sebe, da se može, ozbiljnom politikom doći do te situacije. Biće poželjno i da zažive dobrovoljni penzioni fondovi. Mi moramo imati Fond PIO sa obaveznim doprinosima i ne želim ni da pomislim šta bi se desilo da se ukine”, kazao je on.

On je kazao da je cilj da se stvore uslovi da prosječna i minimalna penzija imaju svoj rast u nivou inflacije.

„Vlada daje saglasnost ministarstvu da pripremi dokumentaciju, mislim da će ona biti brzo spremna. Dakle ovo je pet posto za sve penzije u Crnoj Gori. Neko će možda reći da je malo, ali kad se gleda na opšto usklađivanje 43. Vlade, ukupno ispada 17 odsto svih usklađivanja. Slažem se da treba dodatno poboljšati materijalni status, mi činimo sve što možemo da im unaprijedimo živtoni standard“, istakao je Abazović

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije