Zdravlje
UKUSNA TOPLA ČOKOLADA ZA HLADNE ZIMSKE DANE
Recept i slike: Danijela Pantić Ćosić
Topla čokolada mi je oduvek bila savršeno piće za hladne zimske dane, posebno posle 17 časova, kad mi organizam zatraži nešto slatko. S obzirom na to da dan započinjem sokovima ili šejkovima, tokom dana uživam u čajevima i vodi, predveče mi dobro dođe kombinacija tečnosti i slatkiša. Tokom zime, topla čokolada dobro dođe i kao slatkiš i kao napitak koji razbuđuje. Dobra je kada se pije između obroka ili pre obroka, kada vas uhvati kriza za slatkišima, a kada poželite nešto ukusno, a zdravo!
Kremast, ukusan i uz dosta pene, ovaj recept za toplu čokoladu, možete spremiti za 30 sekundi. Možete uživati u ukusu, mirisu i bojama ovog napitka tokom hladnih zimskih dana.
Topla čokolada me vraća u neke lepe dane!
Sećam se kada se pojavila topla čokolada u kafićima i restoranima, bila je zaista napitak. Činjenica, pun šećera, ali ipak tečno i ukusna. Potom je topla čokolada, zahvaljujući zgušnjivačima, polako postajala puding, dok na kraju nismo počeli da je konzumiramo kašikom! I ta mi je bila zanimljiva, posebno kada sam bila gladna! No, sada bih se radije vratila toploj čooladi koja nije previše gusta, a koja je ukusna od prirodnih sastojaka, a ne od aroma. Ovaj recept pogodan je za vegane, sve koji su na bezglutenskoj ishrani i sve koji vole prirodnu i zdravu hranu.
Volim tu boju, miris i ukus čokolade u čaši!
Da bi topla čokolada bila gusta i kremasta, koristila sam indijski orah i puter od orašastih plodova. Prvi put sam je probala s lešnikovim puterom, a drugi put s bademovim puterom. Verujem da je dobra i kikiriki puterom, to ću da probam sledeći put!
Evo potrebnih sastojaka:
1/2 šolje indijskih oraha,
2 kašike sirovog kakaa,
1 kašika putera (kikiriki ili lešnik ili badem),
5 urmi (ili biljni zaslađivač),
2 šolje vrele vode (ili biljnog mleka).
Sipajte sve sastojke u jači blender i blendirajte dok ne dobijete finu i kremastu strukturu napitka. Umesto vode, možete dodati i mleko koje ste sami pravili ili pomešati mleko i vodu.
Izvor: Eva i ja
Zdravlje
Jedna kašika meda svakog jutra za imunitet
Benefiti meda nisu nepoznanica čak i laiku, pa tako jedna od prvih asocijacija na med biva upravo zdravlje. Ova zdrava, slatka, ljekovita materija se u ishrani čovjeka koristi još od praistorijskog doba. Od jedne kašike meda svakog jutra za imunitet, preko funkcije prirodnog zaslađivača čaja, kolača, itd., do toga da ćemo kožu namazati njime i svrsati ga u preparate koje koristimo za njegu kože ili pak njege kose, spoznajemo raznolikost njegove nevjerovatne upotrebe.
Na tržištu možemo naići na najrazličitije vrste meda, a pitanje je kako da se odbranimo od toga da budemo žrtva marketinga i damo novac na med, čiji sastav kasnije ukaže na to da je u pitanju vještačka tvorena, pomiješana sa ogromnom količinom šećera.
Karakteristike koje će nam olakšati potragu i ukazati nam da je med 100% prirodan su sljedeće: kristalizacija, narodski rečeno – ušećerio se, ali ne djelimična, već cjelokupna, tada je svaki konzument meda siguran da je med prirodan, na temperaturi do 37 stepeni med se vraća u tečno stanje, a da pritom ne promijeni ni ukus, ni miris i što je najbitnije, ne gubi svojstva meda, prilikom dekristalizacije, ukoliko temperatura pređe 40 stepeni, to nije njegova prirodna temperatura koja se nalazi u košnici i tad med gubi svoja svojstva i pretvara se u običan zaslađivač, još jedna karakteristika koja će pokazati da je med prirodan jeste njegova prozironost, takođe, njegova fleksibilnost istezanja i neprekidanja niti čak ni do debljine dlake.
Upravo takav med, već dvije decenije, proizvode pčele Đura Đurovića. Na svom imanju u mjestu Grlić, Đuro njeguje svoje pčele, želeći da im obezbijedi sve uslove za njihov rad u plodnom dijelu godine, kada kreće njihova selidba. Možemo slobodno reći da tada kreće odmor pčelara, s obzirom da na kraju samo izvrca ono što su pčele tokom godine sakupile.
Putanja Đurovog meda glasi vrcaljka – tegla! Brdsko-planinski med sadrži više vrsta ljekovitog bilja, među kojima je i pelin ili kadulja, što mu daje veći kvalitet, izuzetno je taman, ali postoji i med sakupljen u planinskom dijelu, koji je uglavnom livadski, njegove osobine su da je taman i gust. Glavni dokaz kvaliteta Đurovog meda su stalni kupci, koji već 24 godina ne mijenjaju svoj izvor zdravlja!
Adresa na kojoj možete preuzeti svoju teglu meda je Grlić bb, Danilovgrad, kao i market Minaz koji se nalazi preko puta Doma zdravlja. Takođe, svoju teglu možete poručiti preko sljedećeg kontakta: 069/694-881
Porodica
Univerzalni model nastajanja i nestajanja anksioznosti
Prof.sc. D. Jasna Bajraktarević je profesor Univerziteta u Sarajevu i psiholog sa dugogodišnjim iskustvom!
Objavila je na desetine naučnih i stručnih radova, publikacija, monografija i udžbenika. Prof.sc. D. Jasna Bajraktarević je profesor Univerziteta u Sarajevu i psiholog sa dugogodišnjim iskustvom!
Ovaj govor je održan na TEDk događaju u formatu TED konferencije, ali nezavisno organizovan od strane lokalne zajednice.
- Društvo4 дана ago
Društvo za uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad širi mrežu hranilica širom lovišta
- NVO Sektor4 дана ago
Projekat “KompostirajDG” privukao veliko interesovanje: Preko 200 domaćinstava se prijavilo za učešće
- Servisne informacije4 дана ago
Isključenja struje u Danilovgradu za 22.04.
You must be logged in to post a comment Login